sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljubljanski mestni svetniki bodo po zapletih zaradi snemanja danes nadaljevali s sejo

Deli na:
Ljubljanski mestni svetniki bodo po zapletih zaradi snemanja danes nadaljevali s sejo

Foto: Arhiv Reporterja

Po zapletih in prekinitvi zaradi snemanja s kamero, bodo ljubljanski mestni svetniki danes popoldne nadaljevali novembrsko sejo mestnega sveta. Svetnike med drugim čaka obravnava poročila nadzornega odbora občine ter dopolnjeni osnutek sprememb prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora. Te omogočajo sanacijo gradbene jame na območju.    

Novembrska seja ljubljanskega mestnega sveta se je sicer začela pred dvema tednoma, a svetniki niso prišli dlje od druge točke dnevnega reda, saj je ljubljanski župan Zoran Janković sejo prekinil. Dogajanje je namreč z manjšo kamero snemal svetnik SDS Jernej Pavlin, ki ga je Janković po izreku opomina in ukora zaradi snemanja izključil s seje. Ker je Pavlin ni zapustil, je župan sejo prekinil. Zaradi izključitve bodo svetniki danes z delom nadaljevali brez Pavlina.

Ljubljanska NSi je po dogodku objavila peticijo za neposreden prenos sej mestnega sveta, ker imajo po njihovi oceni Ljubljančani pravico vedeti, kako župan vodi seje ter kako glasujejo in čigave interese zastopajo svetniki. Svetnica NSi Mojca Kucler Dolinar je za STA pojasnila, da je peticijo do četrtka podpisalo več kot 300 ljudi.

Janković je sicer sredi meseca pojasnil, da glede snemanja čakajo na mnenje informacijske pooblaščenke. Na podlagi tega mnenja bodo po potrebi šli v spremembo poslovnika mestnega sveta, da bi omogočal snemanje in prenašanje sej. Če bodo to storili, bodo v sodelovanju s partnerjem poskrbeli za snemanje in prenos preko spletne strani Mestne občine Ljubljana (MOL).

Za ukrepanje v zvezi s snemanjem so se odločili tudi v svetniškem klubu SDS, ki bo vložil predlog odloka o zagotavljanju obveščanja javnosti o delu sveta MOL. V njem je med drugim zapisano, da naj se zagotovi obveščanje javnosti z neposrednim prenosom sej. Po besedah Pavlina bodo v svetniški skupini nadaljevali z zahtevami po odprtosti sej mestnega sveta in po preglednem delu MOL ter bodo snemali tudi naslednje seje.

Svetniki bodo danes nadaljevali s sejo, med drugim jih čaka poročilo nadzornega odbora MOL. Ta je pregledal tudi porabo sredstev za svetniške skupine in med drugim ugotovil, da je bila večina sredstev za gostinske storitve porabljena za srečanja članov svetniških klubov in ne skladno s pravilnikom za protokolarne namene.

Na seji bo tudi dopolnjeni osnutek sprememb prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora, ki omogoča gradnjo po etapah na območju načrtovanih stolpnic t. i. severnih mestnih vrat. Z gradnjo po etapah bi bilo mogoče sanirati gradbeno jamo pri nekdanji stolpnici SCT z gradnjo garaže in ureditvijo javnega parterja.