zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Iniciativa za svobodo govora o poročanju nacionalke: Šlo za prozorno laž, z namenom blatenja in zaničevanja

Deli na:
Iniciativa za svobodo govora o poročanju nacionalke: Šlo za prozorno laž, z namenom blatenja in zaničevanja

Foto: Bobo

"Ko se bodo novinarji nacionalnih medijev, ki bodo svojo politično profiliranost tako ali tako vsiljevali poslušalcem, zavedali, da morajo slediti vsaj resnici, če že ne uravnoteženosti poročanja, bodo lahko zahtevali imunost pred domnevnimi političnimi pritiski," so se v Iniciativi za svobodo govora odzvali na poročanje nacionalne radiotelevizije in odziv Janeza Janše, o čemer je danes v DZ razpravljal Odbor za kulturo.

Izjava iniciative:

Iniciativa za svobodo govora, ki je prav tako vabljena na sejo Odbora za kulturo, sklicano za današnje popoldne v zvezi s problematiko, daje pisno izjavo, saj se na tako hitro sklicano sejo nihče ne more osebno odzvati. V zvezi s problematiko, ki to dejansko je, vendar v nobenem primeru ni tako nujna, kot se jo skuša prikazati, podaja sledeče:

Svobodno novinarsko delo ne pomeni, da novinar ni zavezan resnici. Nasprotno, spoštovanje državljanov izrecno nalaga nacionalnemu mediju, za razliko od komercialnih, da pri svojem poročanju zasleduje edino resnico. Že tako se je težko izogniti pristranskosti pri izbiri informacij, katere bo novinar po prostem ali urednikovem preudarku iz množice informacij javnosti sploh posredoval. V nobenem primeru pa si novinarji ne zaslužijo nobene zaščite pred kritiko ali pritiski, saj je jasno, da bodo kritiko razumeli vedno kot pritisk, še toliko bolj, če so sami s svojo neresnično informacijo izzvali določeno politično opcijo, da se je na eklatantno laž odzvala.

V konkretnem primeru, kot je iz seznama vabljenih na sejo mogoče zaključiti, je šlo za prozorno laž, z namenom blatenja in zaničevanja, ki je dočakala predvidljivo reakcijo. Kakorkoli se komu zdi reakcija pretirana ali žaljiva, dejstvo je, da je bila laž namerno lansirana, zavedajoč se, da bo dobila ustrezno zaščito s strani vladajoče politike, ne pa pritiska le te.

Najprej je torej potrebno zahtevati, da se novinarji, predvsem medijev, ki jih plačujejo davkoplačevalci, zavedajo svoje odgovornosti, to je obveze do poštenega in objektivnega obveščanja javnosti, ki lahko tudi vznemiri, saj, kot je že nekdo povedal, ne moreš vpiti požar, ne da bi vznemiril ljudi. Ko se bodo novinarji nacionalnih medijev, ki bodo svojo politično profiliranost tako ali tako vsiljevali poslušalcem, zavedali, da morajo slediti vsaj resnici, če že ne uravnoteženosti poročanja, bodo lahko zahtevali imunost pred domnevnimi političnimi pritiski.

Malo za šalo malo za res pa še tole: Obiskovalci bordelov se lahko sami odločijo ali bodo vstopili ali ne, gledalci in poslušalci pa moramo plačevati, tudi če teh uslug nočemo koristiti !

Iniciativa za svobodo govora