Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kitajska uvaja črn seznam turiste, ki bodo delali sramoto domovini

Deli na:
Kitajska uvaja črn seznam turiste, ki bodo delali sramoto domovini

Foto: Reuters

Kitajska bo svoje turiste, ki se bodo neprimerno vedli, uvrstila na črn seznam, da bi si tako izboljšala ugled doma in na tujem, danes poročajo kitajski mediji. Med prekrški, zaradi katerih se bodo turisti znašli v nacionalni bazi podatkov, bodo uničevanje javne in zasebne lastnine, hazarderstvo in pornografske dejavnosti.

Kitajska uprava za turizem je sporočila, da bodo med prekrški tudi motenje javnega prevoza, nespoštovanje lokalnih običajev in sabotiranje zgodovinskih razstav. Kršitelji bodo na črni seznam glede na pravila uprave, ki so v veljavo stopila ta teden, uvrščeni za dve leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na kitajske medije.

Ostra pravila za obnašanje turistov prihajajo v času, ko po svetu odmevajo zgodbe o neprimernem vedenju kitajskih turistov. Med drugim je kitajski potnik decembra na mednarodnem letu v stevardeso vrgel skledo vročih rezancev.

Turistična uprava ni razkrila, kakšne kazni bi lahko doletele turiste, ki bi se znašli na črnem seznamu, a po pisanju kitajske tiskovne agencije Xinhua bi lahko turistične oblasti kršitelje prijavile carini ter prometnim in varnostnim oblastem, pa tudi centralni banki.

Uprava je sporočila, da bodo podatke delili z drugimi sektorji, kot so letalske družbe in hoteli. Po ocenah nekaterih pa je črn seznam bolj orodje za zastraševanje kot dejansko kaznovanje. S seznamom bi turiste opozorili na njihovo ravnanje in jih osramotili, če bi se neprimerno obnašali, še piše dpa.