Revija Reporter
Svet

Kitajskemu gospodarstvu gre na bolje: zrak je vse bolj onesnažen

STA

7. apr. 2020 6:00

Deli na:

Zrak na Kitajskem je vedno bolj onesnažen.

Arhiv Svet24

Svetovna recesija, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, bo hujša od tiste leta 2009, a že prihaja do prvih znamenj okrevanja gospodarstva na Kitajskem. To nakazuje tudi ponovno onesnaževanje v državi, so včeraj poudarili ekonomisti Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

"Pandemija covida-19 je svet potisnila v recesijo. Leto 2020 bo hujše od svetovne finančne krize," so v blogu zapisali ekonomisti IMF, med njimi glavna ekonomistka Gita Gopinath.

Kot so izpostavili, se gospodarska škoda kopiči v številnih državah sveta. Kitajska, ki jo je koronavirus prizadel prvo, medtem že beleži skromna znamenja okrevanja. Tudi sateliti kažejo so marca pokazali na naraščanje koncentracij dušikovega dioksida, kar pomeni, da je prišlo do vnovičnega zagona industrijske proizvodnje in transporta, so navedli.

Okrevanje kitajskega gospodarstva, četudi skromno, je spodbudno, saj nakazuje, da so lahko ukrepi za zajezitev širjenja virusa uspešni in lahko tlakujejo pot k ponovni gospodarski aktivnosti, so prepričani.

Ob tem pa so ekonomisti IMF opozorili na "velikansko negotovost glede prihodnjega razvoja pandemije". Poleg tega ni mogoče izključiti ponovnega širjenja virusa na Kitajskem in drugod po svetu, so posvarili.