Revija Reporter
Svet

IMF: Škoda zaradi pandemije bi bila lahko večja od tiste v zadnji krizi

STA

23. mar. 2020 19:26 Osveženo: 19:29 / 23. 3. 2020

Deli na:

Kristalina Georgieva

Profimedia

Mednarodni denarni sklad (IMF) opozarja, da se svetovno gospodarstvo zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z resno gospodarsko škodo. Kot ocenjuje izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva, bi bila lahko škoda celo večja od tiste, ki jo je povzročila zadnja gospodarska kriza. Poleg tega trenutne razmere terjajo ukrepe, kakršnih še ni bilo.

Georgieva je vlade najrazvitejših držav, združenih v skupino G20, pozvala, naj zagotovijo več podpore revnejšim državam, IMF pa je po njenih besedah pripravljen, da v pomoč ponudi vse svoje posojilne zmogljivosti, torej 1000 milijard dolarjev (okoli 930 milijard evrov).

Izvršna direktorica IMF je dejala še, da so obeti za svetovno gospodarstvo v letošnjem letu negativni. Po njeni oceni bo recesija vsaj tako huda, kot je bila v času svetovne finančne krize pred dobrim desetletjem, če ne še večja.

Tudi generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria je ta konec tedna v luči spopada s posledicami pandemije razvite države pozval k povezovanju.

Prepričan je, da bodo morale doseči koordinirane dogovore, ki bodo morali preseči tako Rooseveltov New Deal iz 30. letih prejšnjega stoletja kot tudi Marshallov načrt, s katerim so ZDA na noge postavile po drugi svetovni vojni uničeno Evropo.