sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dan, ko je država poteptala svobodo govora

Deli na:
Dan, ko je država poteptala svobodo govora

Foto: Bobo

»Evropa je krščanski kontinent« in »Stop islamizaciji Evrope« sta bila napisa, ki sta včeraj na tako imenovanem »protirasističnem shodu v podporo solidarnosti z begunci« tako zmotila nekatere udeležence in medije, da so dejanje označili za »islamofobno provokacijo«.

In čeprav sta domnevna provokatorja stala na zasebnem zemljišču, kjer ni bilo shoda, sta se po intervenciji muslimanke Faile Pašić-Bišić in posredovanju štirih policistov morala odstraniti, plakate pa pospraviti. Vprašanje, ali imamo v Sloveniji sploh še svobodo govora, pravico do izražanja stališč in svobodnega gibanja, zato ni zgolj retorično.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je včeraj zbralo več kot 500 ljudi, ki so izrazili podporo beguncem. Nič posebnega. Po ustavi ima vsakdo pravico, da svobodno izraža mnenje, ima pravico do svobodnega združevanja, četudi podpira begunce, med katerimi je po zadnjih podatkih UNCHR 72 odstotkov večinoma mladih moških, z njimi pa je po opozorilih varnostno-obveščevalnih služb v Evropo že vstopilo najmanj 800 teroristov.

V bližino, natančneje na stopnišče frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja, ki je zasebna lastnina oziroma lastnina v lasti cerkve, sta prišla Klemen Zbačnik in njegov prijatelj (ni znano, da bi jima frančiškani prepovedali tam stati), ter na hrbtno stran predvolilnih plakatov Nove Slovenije (NSi) napisala »Evropa je krščanski kontinent« in »Stop islamizaciji Evrope« ter z njima mirno stala. Ampak le za trenutek, ko so miroljubni protestniki, kot so sebe poimenovali ljudje, ki so izrazili podporo beguncem. Ali kot je zapisal bloger Just Paste: »Nenadoma se ta miroljubna skupina ni več odzivala miroljubno, postala je agresivna in začela trgat transparente iz rok. Vprašanje, kaj bi bilo, če ne bi pristopila policaja. Ta pa sta potem končala svobodno državo in odstranila protestnika proti islamizaciji Evrope. Preprečila sta svobodno izražanje dvema posameznikoma, ki nista ogrožala nikogar, nista imela rasističnih sporočil, le ustrezala nista ideološko zbrani miroljubni množici. Prisotnost dveh muslimank v hijabu je seveda zgolj naključna. Ne, nista dokazali svojo demokratično usmerjenost in prosili policaje, naj ju pustita na miru izražat svoje mnenje. Zase muslimani zahtevajo popolno spoštovanje njihove religije do mere, da celo omejujejo našo svobodo govora. Charlie Hebdo ni le primer, je umor svobode govora. Zato bi od muslimank pričakoval enako spoštovanje cerkve, saj si težko predstavljam, da bi muslimani pustili kristjana v Meko ali Medino.«

Klemen Zbačnik je nato na svojem Facebook profilu zapisal: »Ker sem držal transparenta na frančiškanskih stopnicah z napisoma "Stop islamizaciji Evrope" in "Evropa je krščanska" so me levičarji napadli fizično, mi strgali transparenta in me javno označili za nacista, kar je seveda lažnivo in nima zveze z mojim prepričanjem. Sem se zamislil, kakšeni ljudje živijo v naši družbi in me zanima, kako bodo mediji o tem incidentu poročali. Da vidimo. Policisti so se zbali za eskalacijo incidenta v še večje nasilje, zato so me prosili, da se umaknemo v frančiškansko vežo. Če si kristjan, te lahko javno blatijo napadajo in nimaš pravice javnega izražanja svojega mnenja...???«

Skratka, policisti so odstranili osebi, ki se ne strinjata z islamizacijo Evrope. »Sva proti tistim, ki so jih talibani napovedali za širitev islamske vere,« je za Dnevnik povedal Klemen Zbačnik. In glede na njuna plakata, sta izražala podporo krščanstvu. A glej ga zlomka. Oglasila se je krščanska stranka Nova Slovenija ter Zbačnika in prijatelja obsodila.

»NSi se odločno distancira od nekaterih posameznikov, ki so danes sodelovali na shodu na Prešernovem trgu v LJ. Gre za zlorabo stranke NSi,« se je glasilo prvo sporočilo NSi na družbenih omrežjih, drugo pa: »Ostro zavračamo sovražni govor. Begunsko krizo obravnavamo kot humanitarno, ljudem, ki bežijo iz vojnih žarišč, je treba solidarno pomagati«. Obsodba očitno zato, ker sta Klemen in njegov prijatelj svoja sporočila imela napisana na plakatih NSi. Kasneje se je izkazalo, da sploh nista podpornika NSi in da sta plakate NSi uporabila po naključju. In zanimivo: napis »Evropa je krščanski kontinent« je očitno za krščansko NSi sovražni govor.

Pravzaprav je popolnoma vseeno, kaj misli NSi, skrb vzbujajoče je, da bi morala država varovati ustavno zagotovljeno pravico do svobode govora. Ko je Odbor 2014 protestiral pred vrhovnim sodiščem in ko so jugo nostalgiki z rdečimi zvezdami na drugi strani ulice tudi s kričanjem motili te shode, jim je policija zagotavljala varnost, pravico do svobode govora in pravico do združevanja. Nikogar ni odstranila, kot je to storila z Zbačnikom in prijateljem. Ker sta bila na zasebnem zemljišču, kjer ni bil predviden shod podpornikov muslimanov in beguncev, ker nikogar nista ogrožala, bi morala policija njima zagotoviti varnost. Ena od nalog države, vsaj tako je zapisano v ustavi, je tudi nedotakljivost zasebne lastnine. In včeraj je bilo z odstranitvijo dvojice, ki jima ni po godu muslimanska begunska invazija na Evropo, ne samo kršeno, ampak dobesedno poteptano kar nekaj načel pravne države, kršeno je bilo kar nekaj z ustavo zagotovljenih pravic.

Vprašanja smo naslovili tudi na policijo. S Policijske uprave Ljubljana so odgovorili: »Na shodu, ki se je odvijal na Prešernovem trgu, je bilo po oceni policije okoli 1000 udeležencev. Policisti so na shodu opravljali naloge, ki so določene v  4. členu Zakona o nalogah in pooblastilih policije, med drugimi tudi vzdrževanje javnega reda. V konkretnem primeru, o katerem sprašujete, so policisti z neposredno navzočnostjo in izvedbo postopka preprečili kršitve javnega reda in miru, saj so se na vsebino plakatov udeleženci shoda aktivno odzivali. Policisti so postopek izvajali na površini, ki je brez ovir javno dostopna vsakomur. Ne glede na površino  pa je dolžnost policistov zagotavljati naloge iz  omenjenega 4. člena ZNPPol.«

Več podrobnosti v ponedeljkovi tiskani izdaji Reporterja