zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Han: Od SD se pričakuje državotvornost, nagrajene pa so stranke, ki nastajajo čez noč

Deli na:
Han: Od SD se pričakuje državotvornost, nagrajene pa so stranke, ki nastajajo čez noč

Foto: Bobo

Vodja poslancev SD Matjaž Han se ne boji morebitnega odhoda v opozicijo. "Od naše stranke se vedno pričakuje državotvornost, načelno držo. Ponavadi pa so stranke, ki nastajajo čez noč, nagrajene," pa je odgovoril na vprašanje, ali bi javnost nagradila odhod SD iz koalicije, če bi se za to odločili zaradi odslovitve ministra Janka Vebra iz vlade.

Han je v današnji izjavi novinarjem spomnil, da je ponedeljkov sklep kolegija predsednika SD jasen: obrambni minister Janko Veber je po njihovi presoji ravnal zakonito in odgovorno. O tej temi bo v sredo razpravljalo predsedstvo SD.

Danes je sicer v DZ pričakovati predlog premierja Mira Cerarja za razrešitev obrambnega ministra. Premier je namreč v ponedeljek povedal, da do danes pričakuje njegov odstop, a je Veber že zatrdil, da tega ne bo storil.

Na vprašanje, ali bodo tako ministra prepustili na "milost in nemilost parlamentarne večine", je vodja poslancev SD odgovoril, da ima Janko Veber marsikaj za povedati.

Potem ko je SD predsednika vlade pozvala k spoštovanju koalicijskega sporazuma v delu, ki govori o ravnanju premierja, če minister ne ravna pravilno, so se danes pojavile različne interpretacije tega dela sporazuma. Ta med drugim predvideva, da si predsednik vlade pridržuje pravico opozoriti ministra, ki ne opravlja svoje funkcije v skladu z ustavo, zakoni in etičnim kodeksom vlade, oz. ne izvršuje vladnih sklepov.

"Jaz to berem le tako, da je potrebno, da vse stranke koalicijski sporazum preberejo vsake toliko časa in ne le takrat, ko kateri stranki odgovarja," je dejal Han.

Tako je zdaj tudi vse več špekulacij o tem, ali bo SD zapustila koalicijo. Han je spomnil, da je že bil v stranki, ko je ta bila v opoziciji, po štirih letih opozicijske vloge pa so uspeli zmagati na volitvah. "Ne bojim se opozicije," je dodal. Na novinarski komentar, da leta 1996 po odhodu iz koalicije niso bili nagrajeni, pa je odvrnil: "Veste, kje so ta leta. Takrat tudi niso nastajale stranke tako čez noč, kot sedaj."

Sicer se Han strinja z nekaterimi izjavami svojih strankarskih kolegov in tudi sam pravi, da je vedno treba gledati državotvorno in odgovorno. "Tudi Janko Veber je tako gledal," je dejal. Upa pa, da si načelnosti ne razlaga vsak drugače. Sam si jo razlaga tako, da so vsi ministri enaki.

Cerar je v ponedeljek ocenil, da Veber ne more več opravljati ministrske funkcije, saj je pri tem, ko je Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma, ravnal netransparentno.