stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pozdravljen, Strasbourg? Lukšič bo dal soglasje h kandidaturi za evroposlanca

Deli na:
Pozdravljen, Strasbourg? Lukšič bo dal soglasje h kandidaturi za evroposlanca

Foto: Bobo

Predsednik SD Igor Lukšič je za STA potrdil, da bo dal soglasje h kandidaturi za poslanca v Evropskem parlamentu. Podpredsednik stranke Dejan Židan, ki se ga je večkrat omenjalo kot tistega, ki bi utegnil prevzeti vodenje SD, pa je zatrdil, da teh ambicij nima. Spomnil je, da Lukšič ne bi bil prvi predsednik SD, ki bi sedel v Evropskem parlamentu.

Ob napovedi soglasja h kandidaturi za evropskega poslanca je Lukšič napovedal, da bo pozval tudi vse druge, ki izpolnjujejo pogoje, da storijo enako. Na vprašanje, ali se torej v stranki pogovarjajo o tem, da bi bil nosilec liste, pa je odgovoril, da tako daleč še niso. Za zdaj so namreč, kot pravi, šele pri kandidiranju.

SD je sicer že končala postopke evidentiranja kandidatov za volitve poslancev v Evropski parlament, ki bodo 25. maja.

Lukšičevo kandidaturo bi nekateri utegnili povezati še s katerimi drugimi morebitnimi zamenjavami v vrhu stranke. Že večkrat se je namreč kot njegovega potencialnega naslednika omenjalo Židana.

A je ta za STA zagotovil, da Lukšičeva kandidatura, če se bo zanjo odločil, ni povezana s kakršnimi koli drugimi kadrovskimi premiki v stranki. Zatrdil je, da sam nima nobenih želja in ambicij po prevzemu vodenja stranke. Stranka je namreč z Lukšičem zadovoljna, pravi Židan in dodaja, da bodo šli v tej sestavi tudi naprej.

"Če se bo predsednik tako odločil, bo stranka v vsakem primeru spoštovala njegovo odločitev, kot je tudi spoštovala njegovo odločitev, da ne bo sodeloval v aktualni vladi," je dejal Židan. Verjame tudi, da bo Lukšič izbran za evropskega poslanca, če se bo odločil za to pot.

Za SD pa ne bo prvič, da bi imeli predsednika stranke v Evropskem parlamentu, je misleč na dolgoletnega predsednika stranke Boruta Pahorja še spomnil Židan.