Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židana je odhod Dobovška razveselil, saj naj Cerar SD ne bi več upal naganjati iz koalicije

Deli na:
Židana je odhod Dobovška razveselil, saj naj Cerar SD ne bi več upal naganjati iz koalicije

Foto: Bobo

Vodje koalicijskih poslanskih skupin se strinjajo, da odhod Bojana Dobovška iz poslanske skupine SMC med nepovezane poslance ne šibi koalicijske večine v DZ, ki ima še vedno pomembno, več kot absolutno večino. Se pa s tem spremenijo razmerja v koaliciji, ugotavlja predsednik SD Dejan Židan in poudarja, da SD ni več pogrešljiva stranka v koaliciji.

Bojan Dobovšek je o svojem odhodu med nepovezane poslance poslansko skupino SMC obvestil v sredo. Koalicija ima še vedno 51 glasov, vendar se je po Dobovškovem odhodu postavilo vprašanje pogrešljivosti najmanjše koalicijske stranke v koaliciji, saj imata SMC in DeSUS skupaj brez nje le 45 glasov, kar ne zagotavlja absolutne večine v DZ.

"SD je zdaj tista stranka, ki zagotavlja 46 glasov koalicije in več," je v izjavi novinarjem ob odhodu s seje vlade spomnil Židan. Medtem pa vodja poslancev SD Matjaž Han ne verjame, kot je dejal po današnjem srečanju koalicije, da se je moč SD zdaj s tem kaj povečala.

Špekulacije o skrhanih odnosih med SMC in SD so se namreč krepile v zadnjih tednih. So pa predstavniki obeh strank minuli teden po srečanju, na katerem so razpravljali o koalicijskem partnerskem odnosu, pojasnili, da premier Miro Cerar nima namer za rekonstrukcijo vlade.

O odhodu Dobovška med nepovezane poslance je danes na kratko spregovoril tudi koalicijski vrh pred sejo vlade, je po odhodu s srečanja pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Kot je dejala, je partnerjem prenesla pojasnila, ki jih je prejela od nekdanjega poslanca SMC.

Medtem ko je vodja poslancev SMC v sredo dejala, da jih je odhod Dobovška presenetil, pa je minister iz vrst SMC Boris Koprivnikar danes v izjavi novinarjem pred sejo vlade ocenil, da je bila Dobovškova poteza pričakovana. Spomnil je, da so bila nesoglasja prisotna.

A tudi Koprivnikar ocenjuje, da to ne bo povzročilo posebnih težav koalicije pri njenem preštevanju v DZ.

Po izstopu Dobovška se je odprlo tudi vprašanje, ali mu utegne še kdo slediti in ali se utegne oblikovati poslanska skupina nepovezanih poslancev, za kar bi bili potrebni najmanj trije poslanci. Kustec Lipicerjeva je v sredo zagotovila, da podobnih namer po odhodu ni izrazil noben drug poslanec SMC.