Revija Reporter
Slovenija

Hajdinjak: Z nikomer se nisem sestajal, nobene podkupnine nisem prejel

STA

7. nov. 2023 14:32 Osveženo: 14:53 / 07. 11. 2023

Deli na:

Valentin Hajdinjak

Robert Balen/Večer

Valentin Hajdinjak, ki je v ponedeljek odstopil z mesta predsednika uprave Darsa, je zagotovil, da je družbo vodil odgovorno in zakonito, menjavo vodstva pa ocenjuje kot nenavadno. Kot je dejal, so mu letos večkrat namignili, da bi bilo dobro, da bi se umaknil. "Ker tega nisem storil, je prišlo do medijskega konstrukta," je poudaril.

Hajdinjak je danes v izjavi za javnost pred prostori Darsa v Ljubljani pojasnil, da se je za odstop odločil, ker se v razmerah, ki so nastale po objavi POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke, ni dalo več delati.

Obsodil je po njegovem čudne prakse, ki so se jih v zadnjem obdobju šli predsednik nadzornega sveta Andrej Šušteršič in nekateri člani uprave. "Menjava je bila nenavadna. Če predsednik nadzornega sveta na seji komisije DZ za nadzor javnih financ reče, da upravi zaupa in da uprava dela dobro, potem pa se to čez noč spremeni ... To me čudi," je izpostavil.

Ob menjavi uprave v začetku leta je, kot je dejal, v upravi ostal, ker je družba delala dobro in ker je verjel, da se bo z novimi člani nadzornega sveta in uprave dalo delati dobro in izpeljati številne projekte, ki so pred družbo.

Danes je znova zavrnil vsakršno vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje v družbi. "Jasno je, da se nisem z nikomer sestajal in da nisem prejel nobene podkupnine," je dejal in zagotovil, da je Dars vodil odgovorno in zakonito. Prepričan je, da bodo to pokazale tudi forenzične revizije, ki se jih, kot pravi, veseli.

Spomnil je, da se je v medijih med drugim problematiziral nakup tovornih vozil, češ da je bil pisan samo za enega ponudnika. Ena od družb je sprožila revizijski postopek, državna revizijska komisija pa je v vseh razen eni točki pritrdila Darsu, iz česar po Hajdinjakovih pojasnilih izhaja, da so bili tehnični pogoji pri konkretnem razpisu dobri.

"Bojim pa se, da je bil cilj tistih, ki so ves ta medijski konstrukt sproducirali, zgolj eden - da Dars postane plen različnih interesov," je poudaril.

"Zagotovo obstajajo sodelavci, ki imajo takšne ali drugačne želje, da bi bodisi zasedli moje mesto ali pa da bi dobili mesto v upravi in se približali možnosti odločanja o določenih poslih," je dejal.

Po Hajdinjakovih besedah se na razpisih vrti veliko denarja. Eden takšnih je razpis za avtovleko oz. odstranjevanje pokvarjenih in poškodovanih vozil nad 3,5 tone. Kot danes poroča portal 24ur, je vodstvo Darsa v ponedeljek odločilo, da razpis prekinejo.

Njegova krivdna razrešitev, ki je bila v ponedeljek na mizi nadzornega sveta, je bila po Hajdinjakovem prepričanju golo izsiljevanje. To bi lahko, kot je poudaril, dokazal tudi na sodišču, a tega ne bo storil. "Jaz se teh iger ne grem," je zatrdil.

"Odločil sem se, da grem z dvignjeno glavo, brez kakršnekoli odpravnine, čeprav sem prepričan, da tudi, če bi šlo za krivdno razrešitev, bi na sodišču dokazal, da je ta neupravičena," je dodal.

Dars je Hajdinak vodil tri leta in pol, v tem času pa je družba po njegovih besedah izpeljala številne projekte. Med drugim je izpostavil izkop druge cevi karavanškega predora, začetek gradnje tretje razvojne osi, prepoved prehitevanja tovornih vozil, uvedbo e-vinjete, prenovo malih počivališč in pridobitev številnih gradbenih dovoljenj za projekte.