panterjeva mušnica Svet24.si

Panterjeva mušnica: vse, kar morate vedeti

kipyegon bett Svet24.si

Bivši atlet je komaj pri 27. letih umrl zaradi ...

edvard-jurjevec, športni-center-prodnik Necenzurirano

Poplave so mu odnesle čolnarno, zgrajeno na ...

z neba jansa-pl4 Reporter.si

Zmaga mu pada z neba: kdo še sploh lahko ustavi ...

andreja leski af Ekipa

Z zlato kolajno razbija tabuje! Andreja Leški o ...

kmetija, tamara, 2024 Njena.si

Kmetija: Kaj se s Tamaro dogaja med izjavami?

tadej pogacar primoz roglic Ekipa

V srce: glejte, kaj je Roglič naredil Pogačarju ...

Slovenija

Anketa: Janša in Golob sta si bližje kot pred mesecem dni

Deli na:
Anketa: Janša in Golob sta si bližje kot pred mesecem dni

Janez Janša in Robert Golob - Foto: Sašo Radej, Sašo Švigelj

Na volitvah v DZ bi po anketi Mediane za časopis Delo zmago slavila SDS z 22,4 odstotka glasov. Za Svobodo bi se jih odločilo 16,6 odstotka. Anketiranci so bili do dela vlade še bolj kritični kot septembra. Kot pozitivno oz. zelo pozitivno jo je ocenilo 18,9 odstotka vprašanih, 19,9 odstotka kot negativno, 26,4 odstotka pa kot zelo negativno.

Delo vlade Roberta Goloba je kot srednje ocenilo 32,7 odstotka vseh, ki so sodelovali v anketi. Srednja ocena dela vlade znaša 2,48 (septembra 2,51).

Delo državnega zbora je kot pozitivno ocenilo 17,9 odstotka, kot negativno 40,8 odstotka, kot srednje pa 35,2 odstotka vprašanih. Srednja ocena dela državnega zbora pa je 2,61 (septembra 2,58).

Na strankarski lestvici sicer ni zaznati kakih bistvenih sprememb. SDS bi obkrožilo pol odstotne točke manj kot pred enim mesecem, Gibanje Svoboda pa 1,1 odstotne točke več vprašanih. Na tretjem mestu je SD s 6,6 odstotka glasov, ki je v primerjavi z septembrsko anketo izgubila 0,1 odstotne točke. Sledita NSi, za katero bi glasovalo 4,9 odstotka vprašanih, kar je enako kot septembra, in Levica s 3,6-odstotno podporo (septembra 4,8).

Za Vesno bi medtem glasovalo 3,2 odstotka anketirancev. Sledijo stranka Resni.ca z 2,8-odstotno podporo, SNS z dvema odstotkoma, Piratska stranka (1,9 odstotka), Naša prihodnost (1,7 odstotka) in SLS (1,3 odstotka). Na koncu lestvice sta Naša dežela (0,6 odstotka) in Konkretno (0,2 odstotka).



Delež neopredeljenih ostaja bolj ali manj konstanten, le da so se prerazporedili. 23,4 odstotka vprašanih pravi, da ne vedo, komu bi dali glas (septembra 18,3), 4,3 odstotka pa ga ne bi dalo nikomur (septembra 9,3 odstotka). 1,4 odstotka anketirancev medtem na vprašanje ni želelo odgovoriti, 1,7 odstotka pa bi jih oddalo prazno glasovnico.

Zgornja četrtina septembrskega barometra priljubljenosti politikov se je nespremenjena obdržala tudi v oktobrskem merjenju. Še naprej vodi predsednica republike Nataša Pirc Musar, pred gospodarskim ministrom in prvakom SD Matjažem Hanom in evropskim poslancem Vladimirjem Prebiličem. Na četrtem mestu je zopet poslanec SDS Anže Logar, peta pa predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Predsednik NSi Matej Tonin je 13., predsednik vlade in Svobode Robert Golob 15. Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko pa 18. Najbolj je na lestvici padel prvak SDS Janez Janša, ki je na 20. mestu, kar je devet mest nižje kot septembra.

Raziskavo je Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana izvedel med 30. septembrom in 3. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 724 polnoletnih prebivalcev Slovenije.