pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

primoz roglic Ekipa24.si

Kolesarka vojna za velikega talenta! Vpleteni pa ...

mateja-šereg 1 Njena.si

Mateja po Kmetiji: Ponosna sem nase

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Kresalova, daj dokumente ali odstopi

Deli na:

Vlada zadržuje dokumente o zadevi Patria in jih noče predati komisiji DZ, ki preiskuje afero, je vladi očital predsednik komisije Branko Grims (SDS). Nekomu očitno ni v interesu, da bi parlamentarna komisija prišla zadevi do dna, meni Grims. Vlada po njegovih besedah tukaj očitno ne namerava sodelovati. Ob tem je omenil zaplet s pridobivanjem osebnih podatkov Draga Kosa na ministrstvu za notranje zadeve.

Vlada zadržuje dokumente o zadevi Patria in jih noče predati komisiji DZ, ki preiskuje afero, je vladi očital predsednik komisije Branko Grims (SDS). Nekomu očitno ni v interesu, da bi parlamentarna komisija prišla zadevi do dna, meni Grims. Vlada po njegovih besedah tukaj očitno ne namerava sodelovati. Ob tem je omenil zaplet s pridobivanjem osebnih podatkov Draga Kosa na ministrstvu za notranje zadeve.

Komisija se je v skladu s pravili in z dokaznim sklepom obrnila na ministrstvo za notranje zadeve, da bi pridobila potrebne podatke za vročitev dokumentov osebam, ki jih nameravajo zaslišati. Med njimi je tudi nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, pojasnjuje Grims, ki komisijo vodi od konca decembra. A z ministrstva za notranje zadeve so jim po njegovih navedbah v zvezi s Kosom poslali odgovor, da je v centralnem registru prebivalstva 18 oseb z imenom in priimkom Drago Kos, zato prosijo še za kakšne druge podatke osebe, po kateri sprašujejo.

Grims zato ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal vljudno prosi, da mu posreduje podatke teh 18 Dragov Kosov, ki so bili predsedniki protikorupcijske komisije, in zatrjuje, da bo vseh 18 tudi zaslišal. Če pa teh ni, jo poziva, naj takoj odstopi. Po njegovem mnenju gre namreč za očitno oviranje uradne institucije oziroma dela parlamentarne preiskovalne komisije.

Če ministrica tega ne bo posredovala, bo to očiten znak, da vladi niti slučajno ne bo do tega, da pridemo zgodbi do dna, je poudaril Grims. Sodelovanje s Kresalovo je sicer označil za nenavadno.

Obenem Grims tudi navaja, da bi lahko poziv notranjega ministrstva razumeli tudi kot navajanje h kaznivemu dejanju, saj bi bilo kaznivo, če bi komisija iz nekega drugega vira razpolagala s Kosovimi osebnimi podatki. S pridobivanjem podatkov drugih oseb, ki jih komisija nujno potrebuje, da opravi svoje delo, po Grimsovih besedah niso imeli težav.

Kot pojasnjuje, imajo tudi sicer slabe izkušnje z državnimi institucijami pri pridobivanju zahtevanega gradiva. Zahtevali so namreč že vse gradivo, ki je zajeto v dokaznih sklepih komisije, a so od novega leta doslej prejeli le tisto, kar se je že nahajalo v državnem zboru in je bilo javno dostopno. S strani vlade in sodišč niso dobili nobenih gradiv, pojasnuje Grims.


Za 24. februarja komisija načrtuje zaslišanje nekdanjega generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla, 4. marca pa pričakujejo izpoved nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa, pojasnjuje Grims. Med drugim nameravajo zaslišati tudi nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo, glavnega preiskovalca zadeve Patria na Finskem Kaja Erika Björkqvista, nekdanjega direktorja HSE Jožeta Zagožna in slikarja Jureta Cekuto.

Podpredsednik omenjene preiskovalne komisije Dejan Levanič (SD) ter člani Anton Anderlič (LDS), Tadej Slapnik (Zares) in nepovezani poslanec Franc Žnidaršič so v odzivu Grimsa pozvali, naj preiskuje tudi svoje strankarske tovariše. Grimsov nastop so označili kot "poskus zavajanja javnosti in smešenje parlamentarnih postopkov, ki se jih nekateri držijo žal samo takrat, ko jim to ustreza".

Kot so zapisali, razumejo Grimsovo namero, ki se želi izogniti preiskavi Janše, "vendar naj ne pričakuje, da bomo statisti v predstavi, namenjeni relativizaciji dokaznega gradiva zoper bivšega predsednika vlade in njegovih prijateljev".

O tem, koliko resnosti je v Grimsovih izjavah in delu, po njihovem mnenju priča njegova navedba, da je že uspel pridobiti celo podatek stalnega prebivališča svojega strankarskega šefa, Janše.

Glede očitanega nesodelovanja državnih organov s komisijo poslanci odgovarjajo, da zakon in poslovnik omogočata pridobitev vsega gradiva, "vprašanje pa je, ali je to sploh v interesu tega predsednika".