državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak Vonti: Umirite se, da boste lazje ziveli

Deli na:
Gorenak Vonti: Umirite se, da boste lazje ziveli

Foto: Bobo

Komisija DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti naj bi se včeraj na nujni seji seznanila z odločitvijo Evropskega sodišča za človekove pravice v zvezi z izbrisanimi, vendar je predsednica komisije Tamara Vonta (PS) sejo do nadaljnjega prekinila. Notranji minister Vinko Gorenak je namreč posegel v razpravo, ko ni imel besede.

Poslanka SDS Eva Irgl je uvodoma proceduralno predlagala, da obravnavo te točke preložijo na eno od naslednjih sej komisije, ker nimajo slovenskega prevoda odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice. Za sejo so namreč poslanci dobili le novinarske članke o vprašanju izbrisanih. Irglova je sicer pojasnila, da ne nasprotuje razpravi o tem vprašanju, vendar se ji zdi prav, da imajo na mizi tudi odločitev sodišča, če se seznanjajo z njo in ne zgolj novinarskih člankov.

Majda Potrata (SD) se je strinjala, da bi bilo dobro imeti odločbo sodišča. Ker pa je pri nas uradni jezik slovenščina, je po njenem mnenju prav, da predsednica komisije ni priložila odločbe v angleščini. Kljub temu lahko komisija v tem trenutku opravi obravnavo, je ocenila Potratova.

Vontova je pojasnila, da prevod odločbe sodišča v slovenščino pripravljajo na državnem pravobranilstvu. Po njenem mnenju je prav, da o tem razpravljajo. Glede na to, da odločitev sodišča komentirajo najvišji politični predstavniki, lahko o tem razpravljajo tudi poslanci, je poudarila Vonta. Proceduralnega predloga poslanke SDS pa ni želela dati na glasovanje.

V razpravo se je nato vmešal minister Gorenak, ki pa ga zaradi izklopljenega mikrofona ni bilo mogoče slišati. Vontova ga je opozorila, da nima besede, vendar je minister nadaljeval z razpravo.

"Tega si jaz kot predsednica te komisije ne bom dovolila, da bo meni minister govoril, naj se umirim, da bom lažje živela. Zato bom sejo prekinila in jo nadaljevala kdaj drugič," je dejala Vontova. "Prosim pa tudi vas, da se, ne zaradi vašega zdravja, ampak zaradi zdravja vseh nas in vseh državljanov Slovenije in izbrisanih malce povprašate po svojem ravnanju in izjavah, ki so skrajno nedopustne in neprimerne, za ministra pa sploh," je dodala.

Ob tem je Gorenaka spomnila, da ni več opozicijski poslanec, in ga opozorila, "pokažite malo spoštovanja do kogarkoli, razen do sebe".

Gorenak je v Odmevih na Televiziji Slovenija dejal, da mu je žal, da je prišlo do tega dogodka. Prepričan je, da Vontova ni slišala, kaj sta se pred tem pogovarjala s poslanko SDS Evo Irgl, ali pa je slišala, ko je Irglovi dejal, da naj pazi na poslovnik in je menila, da je to opozorilo namenjeno njej. Po njegovi oceni je šlo torej za nesporazum. Izjav predsednici parlamentarne komisije, da naj se pomiri, ker bo to boljše za njeno zdravje, pa Gorenak ni posebej komentiral.

Evropsko sodišče za človekove pravice je med drugim razsodilo, da je Slovenija šestim izbrisanim za nepremoženjsko škodo dolžna izplačati po 20.000 evrov odškodnine.