zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci čaka glasovanje o kandidatki za varuhinjo človekovih pravic

Deli na:
Poslanci čaka glasovanje o kandidatki za varuhinjo človekovih pravic

Foto: Primož Lavre

Poslanci bodo na današnji seji odločali, ali bo tožilka Vlasta Nussdorfer postala varuhinja človekovih pravic. Na seji parlamentarne mandatno-volilne komisije, ki je bila prejšnji teden, so poslanci predlog predsednika republike Boruta Pahorja podprli s 13 glasovi za in enim proti. Poslanec SDS Branko Marinič pa naj bi danes podal odstopno izjavo.

Nussdorferjeva za izvolitev potrebuje 60 poslanskih glasov, na seji mandatno-volilne komisije so njenemu imenovanju nasprotovali v SDS in NSi. Poslanka SDS Eva Irgl je pojasnila, da jih Nussdorferjeva ni prepričala. Ali bo Nussdorferjeva tako dobila zadostno podporo, ni jasno. Zdajšnji varuhinji Zdenki Čebašek - Travnik se šestletni mandat izteče 22. februarja.

Poslance danes v okviru redne januarske seje čaka tudi obravnava zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter zakona o socialno varstvenih prejemkih. Oba zakona je predlagala skupina poslancev s prvopodpisano Barbaro Žgajner Tavš iz Pozitivne Slovenije.

Po predlogih se humanitarna pomoč ne šteje v premoženje posameznika oz. družine. Odbor za delo je oba zakona na seji pred dvema tednoma potrdil.

Poslanec Branko Marinič, ki ga je lani tako okrajno kot višje sodišče obsodilo zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine, pa bo danes predvidoma podal odstopno izjavo. DZ se bo z njegovim odstopom predvidoma seznanil še danes, s čimer mu bo funkcija tudi uradno prenehala.

Marinič je v četrtek poudaril, da se bo odpovedal vsakršnim privilegijem in nadomestilom, ki bi mu kot poslancu morebiti pripadali.