sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak o odzivih na resolucijo EPP: Ko mački stopiš na rep, zacvili

Deli na:
Gorenak o odzivih na resolucijo EPP: Ko mački stopiš na rep, zacvili

Foto: Bobo

Vrhovno državno tožilstvo ocenjuje, da resolucija Evropske ljudske stranke (EPP), ki med drugim izraža zaskrbljenost zaradi obsodbe prvaka SDS Janeza Janše, pomeni nedopusten pritisk na pravosodne organe. "Političen cilj postavlja pred argumente za pravilno in zakonito sodno odločbo," so zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je že v četrtek resolucijo EPP označil za politični diskurz. Opozoril je, da je sodstvo po ustavi neodvisna veja oblasti, ki ji je zaupano nepristransko in neodvisno sojenje s ciljem ohranitve vladavine prava in pravne države ter varstva pravic in svoboščin.

Izpostavil je, da se sodstvo v tipičen politični diskurz, ki ga vzpostavlja resolucija, ne more in se tudi ne bo vključevalo. Opozoril je, da je pravilnost in zakonitost vsake posamezne sodne odločbe mogoče preizkusiti le v postopku s pravnimi sredstvi. To velja tudi v konkretnem primeru, je zapisal.

Pravosodni minister Senko Pličanič je v četrtek ob robu seje DZ ponovil, da je kakršno koli izrekanje političnih organizacij o sodnih postopkih, ki še potekajo, neprimerno. Vzbudi se namreč lahko vtis o poskusu vplivanja na odločitev v konkretnem postopku. Pličanič sicer težko reče, da ga resolucija EPP preseneča, a nima občutka, da bi se slovenski spori selili na evropsko raven.

Časovni okvir sprejetja resolucije - pritožbe v zadevi Patria in odgovori nanje so namreč ravno bili poslani na višje sodišče - pa potrjuje njegove besede, je dejal. Tudi če bi bila resolucija sprejeta kdaj drugič, bi pri marsikomu vzbudila občutek vplivanja na sodstvo, ki mora biti v vsaki državi popolnoma neodvisno, je dejal minister.



Na stališča vrhovnega državnega tožilstva, Masleše in tudi nekdanjega predsednika republike Danila Türka glede resolucije pa se je včeraj odzval poslanec SDS in nekdanji notranji minister Vinko Gorenak. Kot je dejal, se odzivajo tisti posamezniki, ki so "daleč najbolj odgovorni za to, da slovensko pravosodje ne deluje oziroma deluje zelo slabo". Po njegovih besedah ti posamezniki danes nastopajo po načelu "ko mački stopiš na rep, zacvili".

Ob tem Gorenak verjame, da v EPP vedo, kaj delajo. Spomnil je, da tej politični grupaciji med drugim pripadajo tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in nemška kanclerka Angela Merkel.

"Mi ne moremo dopoldne reči, da so to najpomembnejši možje in žene Evrope, popoldne pa, da so to neki anonimusi, ki nagajajo Sloveniji. Take dvolične politike se ne moremo iti," je poudaril. EPP po njegovi oceni te resolucije ni sprejela zato, ker bi si v SDS to želeli oziroma da bi jim delala neko uslugo, ampak so temeljito preučili stanje v Sloveniji in govorili z vsemi pomembnimi družbenimi akterji.

EPP je namreč ta teden v Bruslju izrazila globoko zaskrbljenost nad razmerami v Sloveniji. Soglasno je sprejela resolucijo z več sklepi, v katerih je med drugim izrazila zaskrbljenost zaradi obsodbe prvaka SDS Janeza Janše. V EPP upajo, da bo obravnava Janševe pritožbe na sodišču druge stopnje v treh mesecih.