favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak: Ministrica, odstopite; Kresalova: Ne

Deli na:

Predsednik odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak je zaradi novih dejstev o najemu stavbe za NPU notranjo ministrico Katarino Kresal pozval k odstopu, ta pa to zavrača. Ministrica pravi, da delo opravlja zakonito in korektno in da ne namerava odstopiti. Predlog SDS za poziv k odstopu je zavrnil tudi odbor.

Predsednik odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak je zaradi novih dejstev o najemu stavbe za NPU notranjo ministrico Katarino Kresal pozval k odstopu, ta pa to zavrača. Ministrica pravi, da delo opravlja zakonito in korektno in da ne namerava odstopiti. Predlog SDS za poziv k odstopu je zavrnil tudi odbor.

Na današnji nujni seji odbora je Gorenak v imenu predlagateljev uvodoma pojasnil, da je bila seja sklicana zaradi novih dejstev, ki so se pojavila po interpelaciji zoper notranjo ministrico Katarino Kresal. Kot temeljno vprašanje je izpostavil 11.000 evrov razlike med najemnino za prostore NPU in obrokom, ki ga lastnik Ram Investa Igor Pogačar plačuje Hypo Leasingu.

Gorenak je tudi opozoril, da je Kresalova trdila, da ne pozna finančnih okvirov pogodbe med Pogačarjem in banko, in da se je kasneje izkazalo, da je vpogled v pogodbo imela že januarja letos. Po interpelaciji je v javnost prišla tudi vest, da policija v zvezi s tem vodi predkazenski postopek, zato bi bilo po njegovem korektno, če bi ministrica odstopila.

Ker je cena najema za Gorenaka previsoka, saj 40 odstotkov najetih površin predstavljajo kleti in parkirišča, je ministrico tudi pozval, da pogodbo razdere.

Glede novih dejstev o zadevi Baričevič je Gorenak spomnil, da je 12. marca policija sporočila, da v neposredni bližini hiše na Oražnovi ulici ni kamer in da za daljno okolico tega niso preverjali. 23. aprila pa so novinarji razkrili, da so bile na sosednji hiši odkrite kamere in lastnica je potrdila, da so policijo zanimale, je povedal Gorenak.

Ministrica Kresalova je nasprotno menila, da ni novih dejstev, ki bi se pojavila po interpelaciji. Vse je bilo večkrat povedano in pojasnjeno, je poudarila in dodala, da ne namerava odstopiti, saj delo opravlja "strokovno, zakonito in transparentno".

Glede najema prostorov NPU je pojasnila, da v pogodbo med Pogačarjem in Hypo Leasingom ni pogledala, so jo pa pogledale strokovne službe ministrstva. Da ima ministrstvo vpogled v pogodbo, pa je zapisano v pogodbi sami, je dejala.

Kresalova je dejala, da je bila o predkazenskem postopku, ki ga policija vodi v tem primeru, obveščena po interpelaciji in to iz medijev. Kot je izpostavila, mora policija kot neodvisen organ zadevo preveriti in ministrica ne dvomi, da bo delo opravila strokovno. Poudarila je, da minister nima pristojnosti posegati v operativno delo policije, in zatrdila, da tega ne počne.

O zadevi Baričevič pa je ministrica med drugim pojasnila, da je že v razpravi o interpelaciji dejala, da je bila pregledana vsa okolica in da je povedala tudi za kamero na hiši na Oražnovi 9. Vendar pa je ta snemala le območje, ki pokriva notranje dvorišče hiše, ne pa tudi dvorišča preminulega Baričeviča je še dejala ministrica.

Odbor zavrnil predlog  poziva k odstopu

Večina članov odbora za notranjo politiko je v nadaljevanju seje zavrnila predlog sklepa, v katerem je SDS predlagal, da zaradi novih dejstev, povezanih z zadevo Baričevič in z najemom stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) notranjo ministrico Katarino Kresal pozove k odstopu.

Prav tako je odbor zavrnil predlog poziva premieru Borutu Pahorju, da sproži postopke za ministričino razrešitev. Izglasovan ni bil niti sklep, da so se člani odbora seznanili z novimi dejstvi, povezanimi z zadevama Baričevič in NPU, saj je koalicija vztrajala, da novih dejstev ni.

Med novimi dejstvi so predlagatelji glede zadeve NPU sicer izpostavili razkritja medijev, da je ministrstvo že januarja imelo vpogled v pogodbo med Ram Investom in Hypo Leasingom. Pri zadevi Baričevič pa se je po njihovem izkazalo, da so bile izjave policije glede kamere v bližini hiše pokojnega Saše Baričeviča protislovne. Ministrica je vse očitke že uvodoma zavrnila, zagotovila, da dela korektno in napovedala, da ne namerava odstopiti.

V nadaljevanju so svoja stališča predstavili poslanke in poslanci, med katerimi pa sta že kmalu sejo zapustila poslanca Zares Vito Rožej in Franci Kek, ki sta se nato vrnila šele pred glasovanjem o sklepih. Kek je pred tem pojasnil, da njihovi poslanci ne nameravajo sodelovati pri razpravi o Baričeviču, glede pogodbe med ministrstvom in Ram Investom pa Kek meni, da "ni bila gospodarna".

Poslanec SD Miran Potrč je poudaril, da je državni zbor resda odgovoren za racionalno porabo sredstev in da obravnavo terja vsak sum, ki kaže na nasprotno. Vendar pa mora državni zbor to delati po predvidenih postopkih, da bi bila ta obravnava tudi učinkovita. Povedal je tudi, da je zasledil, da je današnja razprava na odboru že priprava na tretjo interpelacijo zoper ministrico. S Potrčem je soglašal poslanec LDS Anton Anderlič, ki je razpravo ocenil kot slabo kopijo očitkov v interpelaciji.

Silven Majhenič (SNS) je na drugi strani trdil, da je policija glede kamer v bližini hiše Baričeviča zavajala. Prav tako je po njegovem zavajala ministrica za notranje zadeve, ko je trdila, da ni imela vpogleda v pogodbo med Ram Investom in Hypo Leasingom.

Predsednika odbora Vinka Gorenaka (SDS) pa je med drugim tudi zanimalo, kam je 4. februarja potoval varnostnik ministrice Kresalove, ki naj bi po besedah poslanca na tej poti porabil 8000 evrov. Menil je, da glede na odločbo informacijske pooblaščenke ministrica to lahko pove. Ministrico je povprašal tudi po njeni vlogi pri sestanku, ki ga je pravosodni minister Aleš Zalar julija lani imel s tožilci ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva in na katerem je minister skušal tožilce prepričati v najem prostorov na Dimičevi, je pojasnil.

Kresalova je v zvezi s potovanjem varnostnika pojasnila, da je njegovo delo zaupno, saj gre za taktiko in metodiko dela. Napovedala je, da ministrstvo teh podatkov ne bo razkrivalo, in pojasnila, da je zoper odločbo informacijskega pooblaščenca v zvezi s tem danes vložilo tudi tožbo. Za pojasnila glede odločitev ministra Zalarja, pa je prava oseba on, je dejala.

Izpostavila je tudi, da ima predsednik vlade pravico kadarkoli predlagati razrešitev ministra. Če ji ne bo več zaupal, bo po njenem to tudi naredil. "Očitno mi v tem trenutku zaupa in sodelujeva dalje odlično," je še zatrdila Kresalova.