20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golob nad nenormalne najemnine z regulacijo cen in gradnjo neprofitnih stanovanj

Deli na:
Golob nad nenormalne najemnine z regulacijo cen in gradnjo neprofitnih stanovanj

Premier Robert Golob v DZ. - Foto: Vlada RS

Inflacija v Sloveniji se je znižala na obvladljive ravni, za kar je z ukrepi zaslužna tudi vlada, je v DZ danes dejal premier Robert Golob. Največji izziv po njegovih besedah ostaja zajezitev rasti cen storitev, k čemur bo vlada med drugim prispevala z ukrepi na področju stanovanjske politike, je napovedal.

Junija 2022, ko je prevzel vodenje vlade, je bila inflacija desetodstotna, cene hrane pa so vmes poskočile tudi za dvakratnik te številke, je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke Levice Nataše Sukič na začetku aprilske seje DZ dejal premier. "Danes je inflacija znotraj obvladljivih okvirov. /.../ Inflacija na področju hrane je 0,9-odstotna, kar kaže, da so ukrepi na tem področju kljub takim in drugačnim komentarjem nekako prijeli," je poudaril.

Naslednji izziv bo po njegovih besedah zagotoviti pocenitev hrane, še prej pa bo treba zajeziti cene storitev, predvsem zdravstvenih in na področju stanovanj. Golob je prepričan, da jim bo z regulacijo oddajanja nepremičnin za kratkoročne turistične najeme in gradnjo neprofitnih stanovanj uspelo. V naslednjih mesecih se bodo pokazali jasni obrisi, kako namerava vlada izpolniti obljubo o začetku projektov gradnje skupno 5000 stanovanj, je dejal.

"Prepričan sem, da lahko na ta način tudi področje cenovnih politik - predvsem pri najemninah - spravimo v normalne okvire, kjer danes žal niso in prehitevajo razvoj dohodkov v Evropi," je poudaril.

Rast življenjskih stroškov je vlada po njegovih besedah naslovila tudi z najvišjim dvigom minimalne plače in pokojnin doslej. "Tudi na ta način skrbimo, da je izpostavljenih revščini čim manj, žal pa se je ne da izkoreniniti čez noč," je dejal.Dolgoročneje je po njegovih besedah zelo pomembna energetska samozadostnost kot sredstvo zagotavljanja finančne neodvisnosti. "Na videz imamo pred seboj dilemo med obnovljivimi viri in jedrsko tehnologijo. Po mojem mnenju je ta dilema navidezna, saj verjamem, da se obe dopolnjujeta in da lahko prav obnovljivi viri pripomorejo k zmanjšanju energetske revščine," je dejal.

Do leta 2030 je Slovenija sposobna zgraditi dovolj sončnih elektrarn, da bo imelo vsako gospodinjstvo oziroma vsak posameznik dostop do lastnega obnovljivega vira energije, s tem pa energetsko samozadosten, je prepričan.

Zavzel se je za podnebne ukrepe, ki bodo hkrati zagotavljali socialno pravičnost. Žalosti ga, da Evropska komisija v trenutni sestavi ni vedno delovala v tej smeri, kar se je po njegovih besedah med drugim pokazalo v protestih kmetov.

Ob razpravi o obvladovanju življenjskih stroškov pa po Golobovih besedah ne bi smeli pozabiti na pomen ohranjanja miru in zagotavljanja neoviranega dostopa do kakovostnega javnega zdravstva, ki sta po izsledkih javnomnenjskih raziskav prav tako na vrhu seznama želja Evropejcev. "Vsak naš ukrep mora iti v smer umirjanja kriznih žarišč po svetu," je dodal.