900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gjerkeš kandidat za ministra

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor bo državnemu zboru v imenovanje kot kandidata za novega ministra brez listnice, odgovornega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, predlagal Henrika Gjerkeša. "Zanj sem se odločil hitro, a premišljeno," je povedal Pahor in dodal, da ima Gjerkeš izobrazbene in vodstvene reference ter pozna področje.

Predsednik vlade Borut Pahor bo državnemu zboru v imenovanje kot kandidata za novega ministra brez listnice, odgovornega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, predlagal Henrika Gjerkeša. "Zanj sem se odločil hitro, a premišljeno," je povedal Pahor in dodal, da ima Gjerkeš izobrazbene in vodstvene reference ter pozna področje.

Pahor upa, da bo novi minister skupaj z državnima sekretarjema v premierovem kabinetu Radom Genoriem, ki je pristojen za črpanje evropskih sredstev, ter Andrejem Horvatom, pristojnim za regionalni razvoj, sestavljal "uspešno triperesno deteljico, ki bo skrbela za eno najobčutljivejših nalog v tem mandatu, in sicer za pospešen regionalni razvoj in učinkovito črpanje evropskih sredstev".

Predsednik vlade od novega ministra pričakuje, da bo usmeril svoje ambicije na tri naloge; da do zaključka finančne perspektive 2013 oz. 2015 počrpa štiri milijarde evropskega proračunskega denarja, da v najkrajšem času dokonča delo dosedanje ministrice Zlate Ploštajner in skupaj z njim predloži državnemu zboru predlog zakona o ustanovitvi pokrajin ter da naveže odličen stik z župani in županjami ter z njimi rešuje probleme lokalne samouprave.

44-letni Gjerkeš, ki ga je za ministrsko mesto predlagal DeSUS, je v kratki predstavitvi navedel, da je po izobrazbi doktor strojništva, zaposlen na Univerzi v Novi Gorici, prihaja pa iz Pomurja. Kot je dejal, ima vizijo in znanje in je vajen timskega dela. Veseli ga, da mu je premier zaupal to nalogo, da bo lahko pomagal tudi k enakomernejšemu regionalnemu razvoju.

Po besedah Genoria, ki bo novemu ministru pomagal na področju črpanju evropskih sredstev, jih na tem področju čaka še veliko dela. "Praktično dve tretjini sredstev sedanjega proračunskega obdobja EU 2007-2013 je še neangažiranih," je dejal Genorio.

Dodal je, da je nova vlada naredila nek premik v tem pogledu: "Končno smo po dveh letih in pol junija prišli v položaj, ki je ugoden za Slovenijo, saj ni več neto plačnica v evropski proračun, ampak neto prejemnca sredstev". Še vedno pa je daleč od cilja iz decembra 2005, da bo Slovenija neto prejemnica sredstev v višini 0,9 odstotka BDP.

Horvat pa je kot zelo pomembno področje, kjer bodo poskušali ministru pomagati, izpostavil regionalni razvoj. "Postavljamo drugačen koncept regionalnega razvoja, ki bo usmerjen predvsem na večje projekte, na sodelovanje regij in občin pri regionalnih projektih," je pojasnil. Dodal je, da je operativne programe potrebno odpreti za kohezijska sredstva.

Glede podpore v koaliciji je Pahor pojasnil, da je v torek opravil razgovor s koalicijskimi partnerji. "Kot predsedniku vlade in mandatarju mi seveda prepuščajo odgovornost za končno odločitev," je dejal in dodal, da pa so seznanjeni s kandidatom in njegovimi referencami.

Predsednik vlade mora sedaj kandidata za novega ministra predlagati državnemu zboru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča državni zbor.