Revija Reporter
Slovenija

GDS 2019: Največja svetovna raziskava o drogah tudi v Sloveniji

Reporter

14. nov. 2018 14:29 Osveženo: 14:30 / 14. 11. 2018

Deli na:

V Sloveniji bo tako kot na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni Gori, Kosovu in Makedoniji potekala svetovna raziskava na področju drog (Global Drug Survey), del po obsegu največje tovrstne raziskave v svetu.

Od začetka obstoja je v svetovni raziskavi o drogah (GDS) sodelovalo že prek 500.000 ljudi oz. uporabnikov dovoljenih in prepovedanih drog. Letošnja raziskava je že osmo leto zapored, izvedena pa bo v skupaj 35 državah sveta.

V Sloveniji za promocijo raziskave skrbi mreža nevladnih organizacij "Preventivna platforma" prek svojih socialnih omrežij, slovenski organizatorji pa si želijo večje medijske pokritosti in s tem večje obveščenosti potencialno zainteresiranih udeležencev raziskave v Sloveniji. V raziskavo so vključene tako prepovedane kot dovoljene droge - med slednje denimo sodita alkohol in tobak.

"Raziskava se osredotoča na tematike, ki so praviloma spregledane v večini tradicionalnih mednarodnih in nacionalnih raziskav s področja drog. Zanimive teme letošnje raziskave so med drugim tudi sprejemljivost terapij s psihedeličnimi substancami v primeru duševnih bolezni, učinki uporabe različnih odmerkov psihedeličnih drog, vpliv zdravstvenih sporočil glede konoplje na njeno rabo, uporaba raznih živil s psihoaktivno konopljo, povezava uporabe drog s spolnim nasiljem in privolitvijo v spolne odnose pod vplivom drog idr." pravijo organizatorji o raziskavi.

Z raziskavo želijo organizatorji znanje in izkušnje več sto tisoč ljudi, ki uporabljajo droge, preslikati v verodostojne in koristne informacije o vedenju, povezanim z uporabo drog, ter zagotavljati brezplačne nasvete in priporočila v smeri preventive ter zmanjševanja tveganj in škode.

"Kot vedno je anketa anonimna in zaupna, rezultati pa bodo s pomočjo medijskih partnerjev objavljeni maja 2019," pravi Matej Košir z Inštituta Utrip in koordinator GDS 2019 v regiji.