Revija Reporter
Svet

Noro: v državi New York naj bi bilo najmanj 2,7 milijona okuženih s koronavirusom

STA 24. apr. 2020 6:00

Deli na:
Noro: v državi New York naj bi bilo najmanj 2,7 milijona okuženih s koronavirusom

Začasna terenska mrtvašnica v New Yorku. - Foto: Profimedia

Raziskava ameriške zvezne države New York ugotavlja, da je od skoraj 20 milijonov prebivalcev s koronavirusom okuženih okrog 2,7 milijona ljudi. Druga bolj znanstvena raziskava bolnišnice Northwell pa ugotavlja, da kar 70 odstotkov sprejetih v bolnišnico s koronavirusom ni imelo povišane temperature.

Raziskava v 12 bolnišnicah sistema Northwell v mestu New York, Long Islandu in Westchestru v državi New York je zajela 5700 pacientov s koronavirusom od 1. marca do 4. aprila, ki so starejši od 63 let. Med njimi je bilo 60 odstotkov moških in 40 odstotkov žensk.

Pomanjkanje povišane temperature pri 70 odstotkih pacientov postavlja na glavo osnovno predpostavko doslej sprejete znanosti o tem, da je povišana telesna temperatura glavni simptom koronavirusa.

Raziskava je objavljena v Reviji ameriškega zdravstvenega združenja. Avtorica študije Karina Davidson poziva ljudi, ki imajo kakršne koli zdravstvene težave brez vročine, naj se prej posvetujejo z zdravnikom ali se skušajo testirati za koronavirusom.

Raziskava je ugotovila, da je imelo 60 odstotkov s koronavirusom hospitaliziranih pacientov povišan krvni pritisk. Tudi 60 odstotkov, ki jih je umrlo, je imelo povišan krvni pritisk.

Med sprejetimi v bolnišnico jih je imelo 42 odstotkov previsoko telesno težo, 34 odstotkov pa jih je imelo diabetes. Bolniki s sladkorno boleznijo so neprimerljivo bolj potrebovali medicinske ventilatorje kot drugi in so tudi pogosteje umirali. Bolj kot ženske so umirali moški in starejši od 66 let.

Druga študija, ki jo je omenil guverner New Yorka Andrew Cuomo, je manj znanstvena in je potekala po trgovinah, kjer so naključno testirali 3000 ljudi v 19 okrožjih države in 40 lokalnih skupnostih. Največ pozitivnih primerov so odkrili v mestu New York (21,2 odstotka testiranih).

Na Long Islandu je bilo pozitivnih 16,7 odstotka, v Westchestru 11,7 odstotka po drugih delih države pa 3,6 odstotka testiranih. Če podatki držijo, je v državi z 20 milijoni prebivalcev s koronavirusom okuženih okrog 2,7 milijona ljudi.

Število smrtnih primerov zaradi koronavirusa oziroma covida-19 je v sredo spet padlo na 438. Število smrti v državi pada že teden dni, vendar pa Cuomo objavlja le podatke o smrtnih primerih v bolnišnicah in domovih za ostarele, ne pa tudi tistih, ki umrejo doma. Univerza Johnsa Hopkinsa šteje tudi ostale in po njenih podatkih je v državi New York doslej umrlo 19.453 ljudi. Ppo Cuomovih pa do srede 15.740.

Številke o okužbah ne povedo veliko, saj naraščajo iz ure v uro skupaj s številom testov. Po ZDA se je doslej okužilo najmanj 846.000 ljudi, umrlo pa jih je 47.000. V New Yorku je okuženih 264.000, v mestu New York pa 147.300. V mestu je umrlo 15.074 ljudi.

Tudi Cuomo sumi, da je bil virus v New Yorku že februarja in ne šele marca, ko so postavili prvo diagnozo. V Kaliforniji so v sredo potrdili okužbo pri truplu ženske, ki so jo našli mrtvo doma 6. februarja in so sumili srčno kap. Do takrat zdrava 57-letnica, ki se je držala diete in redno telovadila, je imela nekaj dni prej gripo in jo je prebolela, nato pa nenadoma umrla. Test je potrdil koronavirus.

Newyorški zdravniki v sistemu bolnišnic Mount Sinai odkrivajo, da virus povzroča krvne strdke in nenadne kapi pri zdravih osebah, starih od 30 do 40 let. Smrtnost bolnikov v New Yorku, ki so morali dihati s pomočjo ventilatorjev, pa je 90-odstotna.

Najbolj pa umirajo starejši in med njimi je sedaj tudi 86-letni brat nekdanje demokratske predsedniške kandidatke Elizabeth Warren, Donald Reed Herring.

Pandemija koronavirusa je v ZDA povzročila velike izgube delovnih mest in povzroča velike primanjkljaje v proračunih zveznih držav, ki so najbolj prizadete. Zvezna proračunska pomoč je namenila denar korporacijam, majhnim podjetjem in posameznikom, nima pa denarja za zvezne države, ki po veljavni zakonodaji ne smejo imeti primanjkljajev.

Cuomo in drugi guvernerji pozivajo Washington, naj zagotovi sredstva tudi za države, sicer bodo morali začeti odpuščati zdravstveno osebje, reševalce, gasilce policiste in druge nujne delavce ali pa jim grozi stečaj. Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell je izjavil, da naj potem gredo v stečaj, kar je Cuomo označil za neumnost stoletja.

Opozoril je, da New York plačuje v zvezni proračun veliko več denarja, kot pa ga dobi nazaj, McConnellov Kentucky pa dobi iz zveznega proračuna veliko več, kot plača vanj. Cuomo je pozval vse v Washingtonu, naj nehajo razmišljati o državah kot demokratskih ali republikanskih, saj so vsi v istem loncu rdeče-belo-modre barve. "Če bo propadla država New York, bodo propadle ZDA," je opozoril Cuomo.