stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gasilci, moj poklon: v teh dneh, ko termometer pokaže tudi več kot 20 stopinj, pridno razkužujejo javne površine

Deli na:
Gasilci, moj poklon: v teh dneh, ko termometer pokaže tudi več kot 20 stopinj, pridno razkužujejo javne površine

Gasilci PGD Izlake, ki opravljajo razkuževanje - Foto: Matej Lavrač

Včasih se mi zid, da kar malce pozabimo na prostovoljna in druga gasilska društva, ko je potrebno izreči kakšno pohvalo. Nekako se nam zdi samoumevno, ko jih opazujemo pri boju z ognjem, s poplavami, ko je potrebno komu pripeljati pitno vodo in v zadnjem času tudi, ko imajo precej opravka z ukrepi, ki sta jih državna in občinska oblast sprejeli v borbi proti zajezitvi z okužbo s koronavirusom Covid- 19.

Pa nam ne bi smelo biti samoumevno. Niti ne bi smeli kar preprosto zmigniti z rameni in vehementno reči, da je to pač njihovo delo. Ko opravljajo to delo, so dostikrat v hudi nevarnosti. Enkrat od ognja, drugič od vode, zdaj pa še od virusa. Še vedno neznanega, skrivnostnega, a očitno hudo nalezljivega. Tudi nevarnega.

Oni, naši gasilci, člani prostovoljnih gasilskih društev to delajo v svojem prostem času. Brezplačno. Prostovoljno. To bi morali vedeti, ko kdo med nami zmigne z rameni in reče, da je tako pač njihovo poslanstvo. Tudi naše (moje) bi lahko bilo.

Foto: Matej Lavrač - Razkuževanje vhoda v trgovino

Ko mi sedimo za računalniki, pred vse večjimi televizorji, se igrami z mobilniki, beremo, se bašemo s hrano, so med tistimi, ki nam v času koronavirusa tudi mnogi gasilci omogočajo kolikor toliko normalno življenje.

Gasilci v teh dneh, ko termometer pokaže tudi več kot 20 stopinj (kar mislim si, kako jim je vroče), pridno razkužujejo naše javne površine, vhodna vrata našega, vašega bloka, klopce v parkih, zabojnike za odpadke, vhode šol, doma starejših, vhode trgovin...

Sam jih z okna edinega bloka na Izlakah, tudi ko sem zunaj po kakšnih nujnih opravkih ali na sprehodu, tudi teku, že drugi teden opazujem. Kot kakšni vesoljci iz znanstvene fantastike so videti v zaščitnih oblekah, z maskami, škropilniki.

Se tudi vam v teh tednih dozdeva, da živimo v nekem vzporednem svetu, svetu brez dotikov, komunikacije na daleč in  svetu, ki ga je ta prekleti virus postavil na glavo?

Foto: Matej Lavrač - Tudi klopce v parkih so razkužene

Gasilci v teh dneh, ko termometer pokaže tudi več kot 20 stopinj (kar mislim si, kako jim je vroče), pridno razkužujejo naše javne površine, vhodna vrata našega, vašega bloka, klopce v parkih, zabojnike za odpadke, vhode šol, doma starejših, vhode trgovin... „Prav tako smo danes  razkuževali tudi ceste,“ nam pove gasilec Matej Lavrač.

Povejmo, da razkužila in vso dodatno opremo, maske in škropilnice zanje in za nas dobavi Civilna zaščita Zagorje ob Savi.

Foto: Matej Lavrač - Razkuževanje vhodnih vrat stanovanjskega bloka

Kdo bi celo pomislil, da so za to svoje delo plačani. Kot sem že omenil, niso. Kot nam pove gasilec Matej Lavrač, delo opravijo, tako kot vsa druga dela v PGD Izlake brezplačno in prostovoljno.

Nekaj denarja bo za opravljeno delo kanilo le v njihovo društvo, kjer ga bodo zagotovo znali porabiti. Tako kot vedno. Za nakup opreme. Opreme, s katero bodo reševali nas, ko bomo potrebovali pomoč.

Na Izlakah delo za nas vsakodnevno opravijo štirje gasilci. In ogromno število drugih po celotni Sloveniji. Kapo dol, gasilci.

Foto: Matej Lavrač - Razkuževanje zabojnikov za odpadke