Revija Reporter
Slovenija

Prostovoljci na pomoč: Pretresljive izkušnje bolničarjev prostovoljcev na kovidnih oddelkih

Biserka Karneža
1 256

6. feb. 2022 20:00

Deli na:

Prostovoljka pomaga v domu starostnikov.

Rdeči križ

V nudenju pomoči bolnišnicam po Sloveniji je sodelovalo 150 prostovoljnih bolničarjev Rdečega križa Slovenije, zdaj jih v domovih starejših občanov pomaga še 86. Njihove izkušnje so dragocene, sploh tistih, ki so skupaj z zdravstvenim osebjem delovali na kovidnih oddelkih, kjer so še vedno pripravljeni pomagati, če bo potrebno.

Bolničarji prostovoljci so po podatkih Rdečega križa Slovenije (RKS) trenutno prisotni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, so pa že zaključili delo v drugih slovenskih bolnišnicah: v UKC Maribor in v splošnih bolnišnicah v Celju, Trbovljah, Novi Gorici, Izoli in na Jesenicah.



Vsi bolničarji ekip  Prve pomoči  RKS so vpisani v evidenco civilne zaščite in vključeni v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, zato so upravičeni do refundacije po prejemu poziva.

Med prostovoljci bolničarji je Jaka Šoba, solastnik podjetij, kjer se ukvarjajo z raziskavami in turizmom. Zaradi zmanjšanih poslovnih aktivnosti med epidemijo je imel na voljo dovolj prostega časa, in tako je lani, ko je bil največji izbruh okužb z virusom delta, začel pomagati na oddelku za kovid splošne bolnišnice v Izoli.  Kakšna so bile njegove izkušnje med tritedenskim delom, ko je vsak dan delal na kovid oddelku osem ur in kaj se ga je najbolj dotaknilo?

Matjaž Poniž, koordinator prostovoljcev bolničarjev RK za območna združenja v Kopru, Izoli, Piranu in Ankaranu: »Trenutno je na voljo sedem prostovoljcev, kar pomeni, da z njimi ni mogoče zadostiti vsem potrebam, zato smo za pomoč prosili druga območna združenja, a jih tudi pri njih primanjkuje v tem času.«

Silvo Pongrac je prostovoljec od svojega 19. leta. Med epidemijo je pomagal sedem mesecev, najprej od novembra 2020 do aprila 2021 in nato od novembra 2021 do novega leta. Svojo izkušnjo na covid oddelku UKC Maribor je skupaj z njim delila prostovoljka Nina Tenko, prostovoljka od otroški let: »»Prav je, da lahko pomagamo ljudem, vsak s svojim parom rok…«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24