favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gantar vrača Kacinu: Dostikrat govori stvari, ki ne izpadejo ravno smiselno

Deli na:
Gantar vrača Kacinu: Dostikrat govori stvari, ki ne izpadejo ravno smiselno

Tomaž Gantar - Foto: Bobo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je včeraj vodstva zdravstvenih zavodov in župane prosil, naj skušajo svoje delo organizirati na način, da bodo ljudje lahko zdravnike poklicali. O izjavi vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, da bo za to ob nedejavnosti ministrstva poskrbela vlada, pa je dejal, da ni ravno smiselna, saj je ministrstvo del vlade.

Gantar je v izjavi za medije po srečanju s predstavniki Skupnosti občin Slovenije pojasnil, da se težave na primarni ravni vlečejo že dlje časa. Družinskih zdravnikov namreč ni dovolj, saj jih ta poklic ne zanima.

Kot je pojasnil Gantar, na ministrstvu zato deluje delovna skupina pod vodstvom državne sekretarke Tine Bregant. Ta naj bi pripravila predloge sprememb, da bi poklic družinskega zdravnika postal bolj zanimiv in da bi bilo administrativnih ovir manj. Delno bo po njegovih besedah pri tem treba poseči tudi v plačni sistem.

Je pa minister ob tem prosil direktorje zavodov in župane, naj skušajo delo organizirati na način, da jih bodo ljudje lahko poklicali. Ministrstvo bo za testiranja ponovno skušalo organizirati mobilne enote, v katerih bi testirali v večjem številu, obenem pa bi na ta način zagotavljali čim bolj normalen potek rednega dela. "Mislim, da to je izvedljivo, a brez pripravljenosti družinskih zdravnikov je to težko izpeljati," je dejal minister.

Minister je komentiral tudi napoved vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, ki je dejal, da bo v primeru, če ministrstvo za zdravje ne bo zagotovilo dostopnosti do zdravnikov, za to poskrbela vlada. Kot je dejal Gantar, je ministrstvo za zdravje del vlade. "Ne vem, kaj govori, ampak dostikrat govori stvari, ki pač ne izpadejo ravno smiselno," je pripomnil.

Ob vprašanje o prioritetah slovenskega zdravstva in skrajševanju čakalnih vrst je Gantar poudaril, da je covid-19 zadeve poslabšal. Prizadel je namreč dva sistema, ki sta že sicer najbolj ogrožena, zdravstvenega in področje domov za starejše.



Čakalne dobe se rešujejo že vsaj šest let in v tem obdobju so se po besedah ministra podaljšale za desetkrat. Zato je ministrstvo že pripravilo nekaj sprememb, v kratkem bo objavljen tudi razpis, s katerim bodo skušali razširiti opravljanje zdravstvenih storitev na vse tiste, ki imajo dovoljenje za delo, je napovedal.

Nekateri s takšnim načinom sicer niso zadovoljni in govorijo o prelivanju javnih sredstev na raven zasebnih zdravnikov. Toda to je problem in po šestih letih poskusov samo z javnim sektorjem je po besedah Gantarja čas, da angažirajo vse, ki to znajo delati, so usposobljeni, imajo licence in bodo lahko pripomogli k skrajšanju čakalnih dob.

Minister je ob tej priložnosti še poudaril, da se je epidemiološka slika v zadnjem obdobju poslabšala praktično po vsem svetu, tudi v državah okoli nas z izjemo Italije. Izkazalo pa se je tudi, da so veljavni ukrepi, če jih ljudje upoštevajo, dovolj učinkoviti. Še preden bi začeli razpravo o novih ukrepih, je torej treba zagotoviti upoštevanje pravil, na drugi strani pa povečati število testiranj in število epidemioloških raziskav, zagotoviti dostopnost in izboljšati nadzor, je povedal Gantar.

Ker se bližamo jeseni in zimi, se bo minister zavzel tudi za čim širše cepljenje starejših proti gripi. V kratkem bodo tako pripravili tudi akcijo osveščanja o tem.

Glede uporabe mask zunaj je Gantar dejal, da se mu to ne zdi strokovno upravičeno in smiselno. Predlagano predčasno zapiranje lokalov pa ima svoj smisel, saj večina okužb v zadnjem času izvira iz zasebnih zabav in druženja v lokalih. O tem bodo razpravljali tudi v sredo v okviru strokovne skupine, je še povedal minister.