Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica Bratuškova: Nikakor nimamo nobene odgovornosti za to, kaj se je dogajalo pod prejšnjim vodstvom

Deli na:
Ministrica Bratuškova: Nikakor nimamo nobene odgovornosti za to, kaj se je dogajalo pod prejšnjim vodstvom

Alenka Bratušek - Foto: Primož Lavre

Ministrstvo za infrastrukturo v mandatu te vlade projekt drugega tira Divača-Koper izvaja transparentno in učinkovito, je v izjavi za medije na temo sporne makete drugega tira povedala ministrica Alenka Bratušek. "Namesto maket delamo drugi tir v naravi," je dodala in zavrnila odgovornost za postopke, ki jih je vodilo prejšnje vodstvo ministrstva.

"Pri mojem delu sta vedno vodili transparentnost in učinkovitost," je zatrdila Bratuškova in zagotovila, da je tako tudi pri njenem vodenju infrastrukturnega ministrstva. "Projekt drugega tira je dokaz, da smo stvari začeli delati drugače," je pristavila.

Omenila je nedavno predstavljeni investicijski program za največji infrastrukturni projekt v državi, razkritje prej tajnih podatkov o pogajanjih z Madžarsko glede sodelovanja pri projektu ter to, da so dosegli umika zahtevka po aneksu k pogodbi za pripravljalna dela, ki sta ga vložila izbrana izvajalca Kolektor CPG in Euroasfalt.

"Mislim, da smo projekt, odkar vodim ministrstvo, zastavili tako, kot je treba," je ugotavljala Bratuškova in pri tem zavrnila odgovornost za odločitve prejšnjega vodstva, ko je bil minister Peter Gašperšič, državni sekretar, zadolžen za projekt drugega tira, pa sedanji okoljski minister Jure Leben.

"Nikakor nimamo nobene odgovornosti za to, kaj se je dogajalo pod prejšnjim vodstvom. Morda ste torej na napačnem ministrstvu," je dejala. "Akterje, ki so bili vključeni v to, bo treba povprašati o konkretnih zadevah," je dodala.


Zatrdila je, da je vnovič opravila pogovor z direktorjem direkcije za infrastrukturo Damirjem Topolkom, ki ji je še enkrat zatrdil, da ni vedel, da bo pri projektu izdelave makete, za katero je bilo izbrano podjetje Art Rebel 9, sodeloval podizvajalec RPS, da se s temi podizvajalci ni srečal in da so se vse vsebinske stvari sprejemale v kabinetu tedanjega ministra za infrastrukturo.

Glede sporne makete, za katero je direkcija nato razveljavila pogodbo, poteka tudi kriminalistična preiskava. "Ko bo znan rezultat preiskave kriminalistov in bo kdorkoli od zaposlenih osumljen kaznivih dejanj oz. v kazenskem postopku, bom ukrepala tako kot je prav in se od mene pričakuje," je zagotovila ministrica.

Družba Art Rebel 9 bo sicer po poročanju POP TV tožila državo zaradi razdrtja pogodbe, minister Leben - ta očitke, ki letijo nanj v povezavi z maketo, zavrača - pa je v torek zatrdil, da je glede vseh pojasnil v zvezi s pravnimi postopki pristojen naročnik makete, direkcija za infrastrukturo.

"Tožba še ni vložena, sem preverila, minister Leben pa ve bistveno več od mene o projektu in bo moral še kaj pojasniti, tudi v morebitnih pravnih postopkih," je povedala Bratuškova in se vprašala, kje je bil izvajalec leto dni, odkar je bila pogodba zavrnjena.

"Dajem besedo, da odkar sem ministrica, projekt vodimo popolnoma transparentno in namesto maket delamo drugi tir v naravi," je izjavo sklenila ministrica.