nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gantar: Pri zakonodaji sem imel več težav s koalicijo kot pa z lobiji

Deli na:
Gantar: Pri zakonodaji sem imel več težav s koalicijo kot pa z lobiji

Foto: Bobo

Reševanje zdravstva mora biti projekt predsednika vlade in skupnega dogovora, da je to vladna prioriteta, je v pogovoru za Dnevnik dejal minister za zdravje v odstopu Tomaž Gantar. Po njegovem mnenju bi bilo dobro, da bi zdravstveno ministrstvo vodil človek, ki bi imel ali veliko politično moč ali pa vsaj zelo močno stranko za seboj.

"Kljub vsemu je problem tudi v tem, da se na zdravstvo spoznajo vsi, in zato bi morala vlada trdno stati za svojim ministrom in spremembami, ki si jih je zadala na tem področju," je pojasnil. Po njegovih besedah je imel pri zakonodaji več težav s koalicijo kot pa z lobiji, ki so "bolj pika na i".

Gantar je v vezi z zadnjimi zapleti glede dopolnilnega zavarovanja pojasnil, da so bile vse rešitve označene za neprimerne, dokler se ne poišče rezerv v zdravstvu. Večkrat je bilo rečeno, da je problem financiranja v zdravstvu samo korupcija in da zdravstvo zato dodatnega denarja ne potrebuje, je povzel. "To je zame poenostavljanje problema in zdravstvo se dolgoročno ne bo moglo razvijati, niti ne bo moglo zagotavljati tega, kar ljudje potrebujejo, če ne bo dodatnega denarja," je prepričan Gantar.

Zdravstvo zato, da bi ga stabilizirali, v primerjavi s preostalimi resorji po njegovih besedah potrebuje bistveno manj denarja. Izgubo zdravstvene blagajne bi bilo mogoče tudi ob sedanji omejeni porabi rešiti, je dejal minister v odstopu. "Očitno pa vlade nisem znal prepričati, da je to res nujno in da brez tega ne bo šlo," je dodal.

Ob zelo velikem popuščanju celotne vlade in posameznikov v njej zaradi poslabšanih razmer v zdravstvu bi bila lahko zdravstvena reforma z njegovim naslednikom sprejeta prihodnje leto, je ocenil.

Spregovoril je tudi o Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer prav zdaj izbirajo novega generalnega direktorja. Gantar se je zavzel za zdravnika na čelu največje bolnišnice, vendar pravi, da trenja glede tega v koaliciji niso bila ključna za njegov odstop.

Prepričan je, da je velik interes za UKC Ljubljana povezan tudi z dobaviteljskimi lobiji. Kot je dejal, UKC Ljubljana predstavlja tako rekoč polovico zdravstva v Sloveniji in razpolaga z ogromnim proračunom, zato je pomembno, kdo ga vodi in kakšni so njegovi rezultati. Glede na podatke, ki prihajajo v javnost v zvezi z dobavami, je prepričan, da v tej ustanovi veliko denarja porabijo neupravičeno.

Zdravstvena blagajna bo morala verjetno še dodatnih 34 milijonov evrov za odpravo plačnih nesorazmerij dobiti tako, da bo spet znižala cene zdravstvenih storitev. "Če se bo to zgodilo, je to dobesedno kraja zdravstvene blagajne," je dejal. Če je bila narejena napaka, ki jo bodo odpravili tako, da bodo denar za izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij vzeli iz proračuna, potem ne razumem, zakaj bi samo za zdravstvene delavce jemali iz zdravstvene blagajne.