pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

Govedo na kmetiji v Krškem Necenzurirano

Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil...

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

mateja-šereg 1 Njena.si

Mateja po Kmetiji: Ponosna sem nase

lanisek Ekipa24.si

V drugi seriji Slovenci kot prebujeni, Anže ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gadafi zanika, da je zapustil Libijo

Deli na:

Libijski voditelj Moamer Gadafi se je v ponedeljek zvečer na kratko pojavil na državni televiziji in zanikal govorice, da je zapustil državo in odšel v Venezuelo. V televizijskem nastopu je dejal, da je v Tripoliju in ne v Venezueli. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je medtem sporočil, da se bo zaradi krize v Libiji danes sestal Varnostni svet ZN.

Libijski voditelj Moamer Gadafi se je v ponedeljek zvečer na kratko pojavil na državni televiziji in zanikal govorice, da je zapustil državo in odšel v Venezuelo. V televizijskem nastopu je dejal, da je v Tripoliju in ne v Venezueli. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je medtem sporočil, da se bo zaradi krize v Libiji danes sestal Varnostni svet ZN.

Med dvajsetsekundnim nastopom, med katerim je sedel v avtomobilu z dežnikom v roki, je Gadafi dejal, da se bo na Zelenem trgu v prestolnici Tripoli nocoj srečal z mladimi. "Rad bi vam pokazal, da sem v Tripoliju in ne v Venezueli in da zanikam televizijska poročanja. Ne verjemite tem psom," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil Gadafi.

Da bi Gadafi lahko zapustil Libijo in odpotoval v Venezuelo je v ponedeljek med drugim dejal britanski zunanji minister William Hague, a je njegov venezuelski kolega Nicolas Maduro to kasneje zanikal.

Gadafijev sin Saif al Islam pa je v ponedeljek zanikal navedbe tujih medijev, da so libijske oborožene sile bombardirale Tripoli in Bengazi in z letali streljale na protestnike, je poročala AFP. Kot je zatrdil po poročanju državne televizije, so bila tarča napadov skladišča orožja izven urbanih območij.

Arabska televizija Al Džazira je namreč v ponedeljek poročala, da je libijska vojska zvečer z letali napadla protestnike v prestolnici Tripoli in streljala nanje. Ubitih naj bi bilo več deset ljudi.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je sporočil, da se bo danes sestal Varnostni svet ZN, da bi razpravljal o krizi v Libiji. Zasedanje Varnostnega sveta je predvideno ob 15. uri po srednjeevropskem času. Ob tem je Ban dejal, da je govoril z libijskim voditeljem Gadafijem in ga pozval, naj se vzdrži nasilja.

"Pozval sem ga, naj ustavi nasilje proti demonstrantom in ob tem poudaril pomembnost spoštovanja človekovih pravic demonstrantov," je o svojem 40-minutnem pogovoru z Gadafijem novinarjem v Los Angelesu povedal Ban. Ob tem je izrazil "ogorčenje" nad poročili, da so libijske varnostne sile na demonstrante streljale iz letal in helikopterjev, poroča AFP.

O dogajanju v Libiji pa bodo razpravljali tudi stalni predstavniki 22 članic Arabske lige, ki se bodo sestali danes ob 16. uri po srednjeevropskem času v Kairu, je za AFP povedal predstavnik Arabske lige.

V luči nemirov v Libiji sosednji Egipt medtem krepi svojo vojaško navzočnost na meji z Libijo, da bi omejil val libijskih beguncev in olajšal evakuacijo egiptovskih državljanov, je danes sporočila predstavnica egiptovskih varnostnih sil.

"Vojska je poslala dodatne enote, da bi zagotovila varnost vzdolž severne meje z Libijo v bližini mejnega prehoda Solum in olajšala prihod Egipčanov, ki bežijo iz Libije," je povedala predstavnica. Dodala je, da na egiptovsko-libijski meji na prehod meje že čaka okoli 10.000 Egipčanov, okoli 5000 njihovih sodržavljanov pa je mejo že prečkalo v ponedeljek.