stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Annan: Odstopil sem, ker me mednarodna skupnost ni podprla

Deli na:
Annan: Odstopil sem, ker me mednarodna skupnost ni podprla

Kofi Annan - Foto: Reuters

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan, ki je včeraj sporočil, da odstopa s položaja, je obsodil "militarizacijo konflikta" v Siriji in pomanjkanje enotnosti v Varnostnem svetu ZN glede sirskega konflikta. Na novinarski konferenci v Ženevi je pojasnil, da se je za odstop odločil zaradi nezadostne podpore mednarodni skupnosti.

"Nisem dobil vse podpore, ki bi jo moral glede na primer," je poudaril. Dodal je, da so njegova prizadevanja ovirale delitve v mednarodni skupnosti. "Vse večja militarizacija na terenu in pomanjkanje enotnosti v Varnostnem svetu sta temeljito spremenila mojo vlogo," je še pojasnil Annan.

Ob tem je napovedal, da bo moral sirski predsednik Bašar al Asad prej ali slej odstopiti s položaja. Prav tako ni izključil možnosti, da bo njegov naslednik v prizadevanjih za mir v Siriji uspešnejši, kot je bil sam.

74-letni ganski diplomat in nekdanji generalni sekretar ZN Annan, ki je bil za posebnega odposlanca za Sirijo imenovan 23. februarja, je pripravil mirovni načrt za Sirijo v šestih točkah, v skladu s katerim je 12. aprila stopila v veljavo prekinitev ognja. A nobena od strani v Siriji prekinitve ognja ni spoštovala.

Da Annan z 31. avgustom odstopa s položaja oziroma da ne bo podaljšal mandata, ki se takrat izteče, je včeraj v New Yorku sporočil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Povedal je, da Annanovo odločitev obžaluje in da se mu zahvaljuje za dosedanja prizadevanja za mir v Siriji. Dejal je še, da se že posvetuje z Arabsko ligo o Annanovem nasledniku.

V ZDA so za Annanov odstop okrivili Rusijo in Kitajsko zaradi zavračanja resolucij v VS ZN, ki bi bile uperjene proti Asadu. Annanov odstop kaže "neuspeh" Rusije in Kitajske, da bi v VS ZN ukrepali, so sporočili iz Bele hiše.

Tudi v Franciji so mnenja, da je Annanov odstop posledica pat položaja v VS ZN. Gre za odraz "dramatičnega zastoja v reševanju krize", je ocenil francoski zunanji minister Laurent Fabius. "Posebni odposlanec se je umaknil, a nujnost prekinitve ognja ostaja, tako kot je nujen odhod bašarja al Asada in prenos oblasti, ki bi upoštevala vse skupnosti v Siriji," je ocenil.

Tudi Rusija je izrazila obžalovanje ob odstopu Annana. Je pa ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin poudaril, da bo Annan na položaju še en mesec, in izrazil upanje, da bo ta čas "učinkovito izkoristil za nadaljevanje prizadevanj za ustavitev nasilja v Siriji".

Britanski premier David Cameron je ocenil, da je zdaj treba okrepiti pritisk na Sirijo. "Iskreno rečeno je to (odstop Annana) dokaz, da proces ne deluje. Annnanov plan, s katerim se je sicer močno trudil, ni uspel, saj smo še vedno priča temu strahotnemu prelivanju krvi, temu pokolu," je dejal britanski premier.

Obžalovanje zaradi odstopa Annana so izrazili tudi v Damasku. Zunanje ministrstvo je sicer za odstop Annana okrivilo "države, ki želijo destabilizirati Sirijo" in ki so "ovirale in še vedno ovirajo" mirovno misijo nekdanjega generalnega sekretarja ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.