mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kljubovalna Sirija: Histerična Savdska Arabija in Katar

Deli na:
Kljubovalna Sirija: Histerična Savdska Arabija in Katar

Foto: Reuters

Damask je v nedeljo zavrnil predlog Arabske lige o skupni misiji z ZN za nadzor razmer v Siriji. Sirski veleposlanik pri Arabski ligi Ahmed Jusef je dejal, da sta Savdska Arabija in Katar zaradi neuspeha resolucije v ZN postala histerična, poročajo tuje tiskovne agencije.

Jusef je po poročanju sirske tiskovne agencije Sana dejal, da je resolucija, ki so jo v nedeljo v Kairu sprejeli zunanji ministri Arabske lige, "sovražno dejanje, ki ogroža stabilnost in varnost Sirije".

"Savdska Arabija in Katar sta postala histerična, ko jima ni uspelo, da bi Varnostni svet ZN podprl zunanje posredovanje v Siriji in uvedel sankcije proti sirskemu ljudstvu," je dejal.

Zunanji ministri članic Arabske lige so se na srečanju v Kairu dogovorili, da bodo stopili v stik s sirsko opozicijo, ZN pa so pozvali, naj sprejmejo vse potrebne ukrepe, ki bi omogočili oblikovanje skupne mirovne misije Arabske lige in ZN za Sirijo. Poleg tega je Arabska liga vse države članice pozvala, naj ukinejo "vse oblike diplomatskega sodelovanja s predstavniki sirskega režima".

Resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki bi predvidevala napotitev modrih čelad v Sirijo, nasprotujeta stalni članici VS ZN Rusija in Kitajska, ki ostro zavračata vojaško posredovanje v tej državi. V Moskvi in Pekingu se med drugim bojijo, da bi tuje sile utegnile podpreti zamenjavo režima, tako kot v primeru Libije.

Rusija je sicer danes sporočila, da preučuje predlog Arabske lige o napotitvi skupne misije z ZN v Sirijo. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Moskvi poudaril ruski zunanji minister Sergej Lavrov, bi morali v Siriji pred napotitvijo misije za ohranitev miru vzpostaviti premirje. "Pobudo preučujemo in pričakujemo, da bodo naši prijatelji iz arabskih držav podali pojasnila glede nekaterih točk," je dejal vodja ruske diplomacije in izrazil pričakovanje, da bodo pojasnila dobili v prihodnjih dneh.



Kitajska je v odzivu na sirsko zavrnitev pozvala Arabsko ligo, naj nadaljuje svojo "politično mediacijo" glede Sirije, do predloga o misiji pa so v Pekingu zadržani "Prepričani smo, da bi morali ZN na podlagi načel Listine ZN in mednarodnega prava nuditi konstruktivno pomoč za mirno in ustrezno rešitev sirskega vprašanja," je po poročanju AFP dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Weimin.

Sirske sile so medtem danes znova začele obstreljevati mesto Homs, ki velja za trdnjavo upornikov. Kot je sporočila sirska organizacija Sirski observatorij za človekove pravice, je mestna četrt Baba Amr tarča občasnih napadov od 5. ure zjutraj po lokalnem času (4. ure po srednjeevropskem).

O novih spopadih danes poročajo tudi iz kraja Al Rastan v provinci Homs. Tam so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa oboroženi pripadniki opozicije preprečili, da bi sirske sile vdrle v središče mesta.

Sicer pa je bilo po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice v spopadih v Siriji zgolj v nedeljo ubitih okoli 30 ljudi, med njimi večina v Homsu, poroča AFP.

O razmerah v Siriji bo danes govora v Generalni skupščini ZN. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay bo poročala o razmerah v državi, Savdska Arabija in Katar pa sta pripravila novo resolucijo o Siriji.