profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Finsko tožilstvo v primeru Patria obtožilo šest ljudi

Deli na:
Finsko tožilstvo v primeru Patria obtožilo šest ljudi

Foto: Arhiv Reporterja

Finsko tožilstvo je v primeru Patria obtožilo šest nekdanjih vodilnih uslužbencev tega finskega orožarskega koncerna, in sicer zaradi podkupovanja in industrijskega vohunjenja pri prodaji oklepnikov Sloveniji leta 2006, so danes objavili na spletni strani finskega generalnega tožilca.

Kot so še zapisali, se bosta morala z obtožbami zaradi hujšega primera podkupovanja in industrijskega vohunjenja soočiti nekdanja direktorja Patrie in njene hčerinske družbe Patria Vehicles ter še štirje uslužbenci koncerna.

Državni tožilec Jukka Rappe in okrožni tožilec Timo Kokkomäki poleg tega zahtevata še denarno kazen za družbo Patria Vehicles, ki so jo kasneje preimenovali v Patria Land Services.

Kot je za STA pojasnil Rappe, so med obtoženimi zaradi hujšega primera podkupovanja nekdanji predsednik uprave Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles, ki je bil tudi izvršni vodja projekta, Heikki Hulkkonen ter nekdanji predstavnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen.

Obtožene sumijo sodelovanja pri obljubljanju ali dajanju podkupnin v obliki provizij prek posrednikov v zameno za dejanja slovenskih javnih uslužbencev in vojaških častnikov. Za slednje, med katerimi sta bila tudi slovenski premier in namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske, so domnevali, da imajo vpliv na postopek dobave vozil, so še zapisali na spletni strani finskega generalnega tožilca.

V povezavi z afero Patria se je v preteklosti med drugim omenjal brigadir Branimir Furlan, ki je bil v letih 2009-2010 namestnik načelnika generalštaba SV, pred tem pa je med drugim vodil vojaški del strokovne komisije za nakup spornih oklepnikov. Na položaju premiera je bil v letih 2004-2008 Janez Janša, ki je tudi eden od obtoženih v sojenju v aferi Patria v Sloveniji.



Domnevne podkupnine naj bi predstavljale znaten del provizij, ki so bile obljubljene v znesku najmanj 10 odstotkov celotne prodaje. Vrednost celotnega posla je bila sicer okoli 280 milijonov evrov, posel podjetja Patria Vehicles - to je del, ki zanima finsko tožilstvo - pa je znašal približno 160 milijonov evrov, je pojasnil Rappe. Izplačan je bil sicer le del provizij, nato pa so v Avstriji pri poskusu nadaljnjega nakazila denarja posumili na pranje denarja.

Finske, avstrijske in slovenske oblasti so posledično sprožile obširno predhodno preiskavo. V okviru slednje so pri osumljencih prišli na sled tudi dokumentom, ki naj bi vsebovali poslovne skrivnosti avstrijskega tekmeca Patrie. To pa je privedlo na sum industrijskega vohunjenja.

Primer Patria je tako na Finskem kot v Sloveniji in Avstriji privedel do kazenskih obtožb. Te so sicer vsi osumljenci zanikali. Finsko tožilstvo je vložilo prošnjo za poziv pred okrožnim sodiščem v Kanta-Hämeju, kjer bodo v primernem času potekala zaslišanja, so še zapisali na spletni strani finskega generalnega tožilca.

Kot so dodali, bodo sodni spisi ostali zaupni do prvega zaslišanja v primeru oz. dokler ne bo okrožno sodišče ločeno razsodilo o javnosti teh spisov.

Glede časovnice po vložitvi obtožnice Rappe pričakuje, da bo do predhodne obravnave minilo nekaj tednov ali mesecev, nato pa še nekaj mesecev do glavne obravnave. Kot je še dejal za STA, slednjo pričakuje enkrat po poletju 2013, vendar pa je to, kot je poudaril, le njegovo predvidevanje, saj točnih informacij še nima.