Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FAZ: Strmoglavljenje vlade bi destabiliziralo Slovenijo in jo približalo bankrotu

Deli na:
FAZ: Strmoglavljenje vlade bi destabiliziralo Slovenijo in jo približalo bankrotu

Foto: Bobo

Nemški dnevnik Franfkurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v današnji izdaji objavlja daljši prispevek o razmerah v Sloveniji, v katerem poudarja, da je slovenski premier Janez Janša pod pritiskom. "Že več tednov ne pojenjajo protesti zaradi očitkov o korupciji. Sedaj se maje koalicija," uvodoma ugotavlja FAZ.

O "španski gripi" Slovenije je bilo prvič govora minulo poletje, ko so bonitetne agencije državi večkrat znižale bonitetno oceno, obresti na desetletne državne obveznice pa so prekoračile mejo sedmih odstotkov. Premier Janez Janša je takrat svaril pred državnim bankrotom. A šele sedaj je diagnoza "španske gripe" ustrezna: tako kot v Španiji se mora namreč tudi v Sloveniji konservativni premier braniti pred očitki o korupciji, nadalje piše FAZ.

Dodaja, da je vlada pod pritiskom opozicije in sindikatov, stavkovni val pretresa javni sektor in zasebno gospodarstvo, politični konflikt pa se vse bolj seli iz parlamenta na ulice. Država, za katero je sicer značilnejša mirna narava, v zadnjem času kaže bolj južnoevropski protestni temperament. Že več mesecev vedno znova potekajo zborovanja, na katerih zahtevajo "odstop celotne politične elite", piše nemški dnevnik in napoveduje, da bo v petek politični karneval dosegel svoj vrhunec.

V prestolnici Ljubljana bo potekala "tretja vseslovenska ljudska vstaja", predvidoma ponovno pod rdečimi zastavami, podobami Che Guevare in jugoslovanskimi simboli. Organizatorji shoda - za njimi naj bi stale dejansko obstoječe ljudske iniciative, v kar pa avtor članka očitno dvomi - predvidevajo, da bo znova prišlo do izgredov, ne le zaradi provokatorjev v lastnih vrstah, ampak tudi zato, ker bo nekaj ur pred tem potekala prireditev v podporo reformam Janševe vlade, izpostavlja FAZ:

V nadaljevanju nato podrobno opiše protestno gibanje, ki se je začelo lani v Mariboru, sprejem protikorupcijske zakonodaje in objavo omenjenega poročila, ki je obelodanilo, da je Janša "zamolčal 210.000 evrov na svojem bančnem računu", ter razmere v vladajoči koaliciji.

Liberalna Državljanska lista je medtem zapustila koalicijo in odšla sta oba njena ministra. Od takrat dalje vlada v parlamentu nima večine. Druga koalicijska partnerka, Desus, je odhod iz koalicije napovedala za 22. februar. Ljudska stranka je svojo odločitev zaenkrat preložila. Janša pozive k odstopu zavrača in ima pri tem vso podporo svoje konservativne SDS. V parlamentu pa se njegovi nasprotniki obotavljajo, da bi sledili njegovemu pozivu in zahtevali glasovanje o nezaupnici.

Gre za tipično pat situacijo. Nihče noče prevzeti odgovornosti za strmoglavljene vlade, ki je Slovenijo z osupljivim uspehom privedla na pot sanacije državnih financ. V samo leto dni ji je uspelo, da se je proračunski primanjkljaj prepolovil. Oktobra je prodajala desetletne obveznice samo še po 4,5-odstotni obrestni meri in tako preprečila finančni kolaps. Skozi parlament je spravila pokojninsko reformo in proračuna za 2013 in 2014. Naslednja na programu je sanacija bank. Strmoglavljenje te vlade bi destabiliziralo Slovenijo in jo ponovno približalo bankrotu, končuje FAZ.