jernej damjan, niki, taya damjan Dobra karma

Iskrena Jernej in Taya Damjan - tudi o novem ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 12. julija

janez-jansa-in-bojan-pograjc-pred-tremi-desetletji-uspesna-v-triglavski-steni-01 Reporter.si

Državni sekretar v Janševem kabinetu Bojan ...

vasko simoniti Svet24.si

Dinastije: Oče ministra za kulturo spesnil prvo ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Helena Blagne Njena.si

V takšnem razkošju uživa Helena Blagne

Svet

V Parizu neznanec zabodel vojaka

Deli na:
V Parizu neznanec zabodel vojaka

Foto: Reuters

V Parizu je neznanec v soboto popoldne zabodel francoskega vojaka, ki je bil na patrulji v poslovni četrti La Defense. Francoski predsednik Francois Hollande je že dejal, da napada "v tej fazi" ni moč povezati s sredinim umorom britanskega vojaka v Londonu.

Napadalec je zbežal, potem ko je zabodel 23-letnega vojaka Cedrica Cordiera v prostorih podzemne železnice v poslovni četrti, ki je konec tedna polna nakupovalcev.

Preiskavo vodi protiteroristična skupina, napad pa so posnele nadzorne kamere.

Vojak, ki je bil oborožen in oblečen v uniformo, je bil na dolžnosti v okviru protiterorističnega programa, v okviru katerega so vojaki nameščeni v prestolnici na pomembnih turističnih, poslovnih in prometnih krajih.

Napadalec, ki ga je policija opisala kot 1,9 metra visokega moškega z brado in ki je nosil črne hlače in jopico, je pristopil k vojaku, ga zabodel in se nato izgubil v množici, ne da bi izrekel eno samo besedo. Vojak je bil še z dvema kolegoma v prostorih podzemne železnice, kjer so trgovine in kjer imajo potniki dostop do več prog podzemne železnice.

Hollande je novinarjem na poti v Etiopijo dejal, da še vedno ne poznajo natančnih okoliščin napada ali identitete napadalca, da pa preučujejo vse možnosti. Dodal je tudi, da v tej fazi po njegovem ni mogoče napada povezati s sredinim napadom v Londonu, ko sta dva moška okrutno ubila britanskega vojaka.

Dva islamista sta 25-letnega vojaka na ulici v jugovzhodnem Londonu sredi belega dne pokončala z mačeto, pri tem pa vzklikala islamistična gesla in govorila proti britanskemu posredovanju v muslimanskih državah. 25-letni vojak je sicer med drugim služil tudi v Afganistanu.


Tudi notranji minister Manuel Valls je dejal, da povezanosti z napadom v Londonu preiskovalci za zdaj niso ugotovili, čeprav bi zaradi načina napada lahko sklepali o tem. Dodal pa je, da je bil namen napadalca ubiti vojaka.

V Londonu so sicer v soboto zaradi suma vpletenosti v načrtovanje sredinega umora britanskega vojaka prijeli še tri moške, stare 24, 28 in 21 let, je sporočil Scotland Yard. Dva so prijeli na njunem domu, enega pa na ulici.

Ranjenega francoskega vojaka je v bolnišnici že obiskal francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian, ki je nato dejal, da je bil vojak napaden, ker je bil vojak.

Dodal je, da je vojak v stabilnem stanju, poudaril pa, da bo Francija nadaljevala odločen boj proti terorizmu.

Policijski viri so dejali le, da bo vojak preživel, niso pa dali vedeti, kaj bi lahko bil motiv za napad.

Marca lani je samooklicani islamist Mohamed Merah v streljanjih v mestu Toulouse in v njegovi okolici ubil sedem ljudi. Tri njegove žrtve so bili vojaki.

Hollande pa je v začetku meseca dejal, da z vso resnostjo obravnavajo poziv severnoafriške veje Al Kaide muslimanom po svetu k napadom na interese Francije zaradi posredovanja v Maliju.

Loading...