pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FAZ: Menjava nadškofov Stresa in Turnška je kazen brez primere

Deli na:
FAZ: Menjava nadškofov Stresa in Turnška je kazen brez primere

Foto: Bobo

Vatikanovo kaznovanje dveh slovenskih nadškofof zaradi poloma mariborske nadškofije je dogodek brez primere, piše nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung. V novejši zgodovini še nobena nacionalna cerkev ni bila tako čez noč "obglavljena", ugotavlja FAZ.

Papež Frančišek je odstop nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška zahteval že 29. aprila, komaj šest tednov po izvolitvi. Drastičen ukrep je po mnenju FAZ-a presenetljiv tudi zato, ker se je moral zaradi finančnih težav nadškofije že leta 2011 umakniti nekdanji nadškof Franc Kramberger, v dveh letih po njegovem odstopu pa niso prišla na dan nova dejstva, ki bi Stresa in Turnška bremenila za stečaj nadškofije.

Nadškofija ima okoli 37 milijonov evrov dolgov in in le za 20 milijonov evrov premoženja, piše FAZ. Grozi ji, da bo morala zapreti nadškofijsko gimnazijo z okoli 400 dijaki, pa z gimnazijo povezani internat, kjer živi 140 šolarjev, kakor tudi baletno in glasbeno polo ter medgeneracijsko akademijo, vse ustanove, ki jih upravlja preko Zavoda Antona Martina Slomška.

Več kot 20 od skupaj 140 učiteljev je bilo že odpuščenih, obetajo pa se še nova odpuščanja. Grozi tudi prodaja cerkvene lastnine, zlasti nepremičnin. Čeprav šolo 85-odstotno financira država, bi izguba prostorov pomenila neizogibno zaprtje Gimnazije in drugih izobraževalnih ustanov. V prid gre nadškofiji kriza, ugotavlja FAZ - v teh razmeraj je malo verjetno, da bi se prav kmalu našel kupec. Še zlasti ne za nepremičnine v nekdanjem industrijskem mestu Mariboru, ki velja za slovenski Detroit.

Celjski škof Stanislav Lipovšek in novomeški škof Andrej Glavan, ki sta začasno zamenjala Stresa in Turnška, se izogibata kritikam potez Vatikana, a oba sta menjavo nadškofov označila za "nepravično", piše FAZ. "Na delu so skrivnostne sile zla, ki jih je racionalno težko razumeti."

FAZ opisuje tudi ozadje zloma mariborske nadškofije in med drugim omeni za Cerkev nerodno investicijo v T-2, ki je ponujal pornografske programe. Nekdanjega nadškofa Franca Krambergerja oceni kot "ekonomskega analfabeta", ki je preveč zaupal nadškofijskemu ekonomu Mirku Krašovcu. "Megalomanski načrti" slednjega so po nastopu mednarodne finančne krize potopili mariborsko nadškofijo. Z visokimi in nepokritimi investicijami je Krašovec nadškofiji nakopal ogromen dolg - terjatve upnikov presegajo milijardo evrov, piše FAZ.

Krašovec je bil za kazen poslan v "udoben" benediktinski samostan Šentpavel v Avstriji, krivdo za polom nadškofije pa je pred letom dni prevrgel na Stresa in Turnška, piše FAZ. Časnik opozarja, da je bil Stres v Mariboru pomožni škof, ko je nadškofijo vodil Kramberger, nato je bil škof v Celju, v Maribor pa se je za kratek čas vrnil leta 2010, ko se je že ukvarjal s sanacijo nadškofije. Turnšek je v Maribor prišel še kasneje, leta 2011 pa ga je papež Benedikt XVI. imenoval za nadškofa - tega verjetno ne bi storil, če bi menil, da je Turnšek odgovoren za zlom nadškofije, sklepa FAZ.

Nepričakovano, nerazumljivo in nepravično, navaja časnik direktorja Slomškovega zavoda dr. Ivana Štuheca. Ta nima odgovora, zakaj se je papež odločil za tako drastično potezo. Po Sloveniji pa krožijo domneve, da gre za spletke slovenskega klera v Vatikanu, zaključuje FAZ.