sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FAZ: Nova stranka v Sloveniji najmočnejša sila

Deli na:
FAZ: Nova stranka v Sloveniji najmočnejša sila

Nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v današnji izdaji piše o izidih predčasnih parlamentarnih volitev v Sloveniji. Pri tem Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića označi za veliko zmagovalko volitev, socialdemokrate (SD) pa za velike poražence. FAZ ugiba o možni novi koaliciji, sprašuje pa se tudi, ali bo Jankoviću uspelo izpeljati reforme.  

Šele oktobra ustanovljena stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskega župana Zorana Jankovića je zmagovalka parlamentarnih volitev v Sloveniji, na drugo mesto pa se je uvrstila SDS nekdanjega premiera Janeza Janše, ki so ji javnomnenjske ankete še pred volitvami enotno napovedovale prednost desetih odstotnih točk. Na tretje mesto so se uvrstili socialdemokrati (SD) dosedanjega premiera Boruta Pahorja, ki so, kot piše FAZ, največji poraženci volitev.

FAZ ugiba tudi o možni vladni koaliciji. Pozitivna Slovenija in SD imata skupaj 38 sedežev. Če se jima pridruži še stranka DeSUS, kar je verjetno, pridejo na 44 sedežev, kar je dva manj, kot je potrebno za parlamentarno večino. Konservativni tabor iz SDS, SLS in NSi ima skupaj 36 mandatov. Oblikovanje koalicije je torej odvisno od tega, kako se bo obnašalo deset poslancev Liste Gregorja Viranta. Janković bi lahko poskušal na svojo stran pridobiti tudi del poslancev iz desnega tabora, meni FAZ.

V skladu z ustavo bo parlament najprej glasoval o novem premieru, nato pa še o vladi. Pogajanja o tem bi lahko trajala dlje časa, vendar je zelo verjetno, da bo Janković obe oviri uspešno preskočil. Drugo vprašanje pa je, ali bo uspel izpeljati vse nujne reforme, na katerih je padla Pahorjeva levosredinska vlada, sklene FAZ.