Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi obtožb neprimernega vedenja odstopil britanski kardinal

Deli na:
Zaradi obtožb neprimernega vedenja odstopil britanski kardinal

Foto: Reuters

Najvišji predstavnik Katoliške cerkve v Veliki Britaniji, kardinal Keith O'Brien je danes odstopil kot nadškof Edinburgha in Saint Andrewsa. Za ta korak se je odločil po obtožbah o neprimernem vedenju, ki jih je na njegov račun v Vatikan naslovilo nekaj duhovnikov njegove škofije. Na konklavu za izvolitev novega papeža ne bo sodeloval.

Očitke na račun O'Briena so mediji razkrili v nedeljo. Trije duhovniki njegove škotske nadškofije in nekdanji duhovnik so obtožbe, ki segajo v 80. leta minulega stoletja, poslali v Vatikan približno teden dni pred napovedjo odstopa papeža Benedikta XVI. 11. februarja. Med drugim naj bi se nadškof na neprimeren način približal enemu od duhovnikov.

Kardinal, ki je že sicer marca ob dopolnjenih 75 letih nameraval odstopiti, je danes vse obtožbe zanikal. Kljub temu se je odločil za odstop, ki naj bi ga papež sprejel že 18. februarja, veljati pa je začel danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

74-letni O'Brien je edini britanski predstavnik, ki naj bi sodeloval na bližajočem konklavu v Vatikanu. A kot je dejal danes, ga tam ne bo. "Ne želim, da bi bila medijska pozornost v Rimu usmerjena vame, temveč raje na papeža Benedikta XVI. in njegovega naslednika," je zapisal v izjavi.

Bodo na pa konklavu sodelovali kardinali, ki so v preteklosti prikrivali pedofilijo med duhovniki, je dejal nekdanji vatikanski tožilec za spolne zlorabe Charles Scicluna.

Kot je pojasnil v danes objavljenem pogovoru za italijanski časnik La Stampa, imajo kardinali, ki so bili tiho "iz strahu pred škandalom", v skladu s kanonskim pravom "pravico in dolžnost, da sodelujejo na konklavu".


"Modrost ni dana le svetnikom, temveč tudi grešnikom," je dejal Scicluna, ki je bil do napredovanja v pomožnega škofa na Malti leta 2012 na čelu prizadevanj Vatikana za preprečevanje in odkrivanje pedofilije med katoliškimi duhovniki.

V več državah, med drugim v ZDA, Belgiji in na Irskem, so se namreč pojavili pozivi tako s strani katolikov kot združenj žrtev duhovnikov, naj Cerkev kardinalom, ki so bili vpleteni v prikrivanje zlorab, prepove sodelovanje na konklavu.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, gre predvsem za kardinala iz Los Angelesa Rogerja Mahoneyja. Sporna naj bi bila tudi udeležba nekdanjega nadškofa Filadelfije Justina Francisa Rigalija, belgijskega kardinala Godfrieda Danneelsa in irskega kardinala Seana Bradyja.

V času papeževanja Benedikta XVI. je Katoliško cerkev pretresla tudi t. i. afera Vatileaks. Po objavi tajnih vatikanskih dokumentov so namreč prišle na dan obtožbe o finančnih nepravilnostih, nepotizmu in korupciji v Vatikanu in trem kardinalom so poverili nalogo, da obtožbe preverijo.

Prav danes je trojico, Španca Juliana Herranza, Slovaka Jozefa Tomka in Italijana Salvatoreja De Giorgija, sprejel papež. Njihovo poročilo bo dobil samo novi papež.

Po pisanju italijanskih medijev naj bi njihovo poročilo med drugim vsebovalo obtožbe korupcije in poskusov izsiljevanja homoseksualnih duhovnikov. Prav to poročilo naj bi vplivalo na papeževo odločitev o odstopu, a je Vatikan v soboto to namigovanje medijev ostro zavrnil.