Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kmetija Mira Senice - propadajoči simbol kaviar levice

Deli na:
Kmetija Mira Senice - propadajoči simbol kaviar levice

Foto: Primož Lavre

Da se je turistične kmetija Bužekijan, kjer sta želela gospodariti Katarina Kresal in njen partner Miro Senica, spremenila v nasedlo investicijo, čeprav je bilo zanjo doslej porabljenih že okoli deset milijonov evrov, pričajo tri vile v tretji in četrti gradbeni fazi, vsaka je velika okoli 270 kvadratnih metrov.

Ob njih sta še nedokončan zunanji in notranji bazen, kar 1.800 kvadratnih metrov velika klet in ob njej posebni, kdo ve čemu namenjeni kletni prostori, ki nimajo vrat, temveč le vhodne line. O veliki želji po razkazovanju razkošja pričajo okna iz brušenega macesna in s kamnom obložena pročelja; da je glavni investitor, ki naj bi bil po trditvah domačinov še vedno odvetnik Senica, metal denar skoz okno, pa naj bi potrjeval predvsem nasad 70 oljk.

Stoletne oljke so bile namreč pripeljane celo iz Španije, vsaka izmed njih pa naj bi stala tisoč evrov. Na posestvu je predviden še heliodrom za pristajanje petičnežev  s helikopterji, na njem naj bi bila tudi od 200 do 250 metrov globoka vodna vrtina. Voda žal ni primerna niti za pitje niti za sanitarne potrebe in bazene, saj naj bi bilo v njej veliko žvepla, zaradi česar ima neprijeten vonj. 
 
Megalomanski objekti stojijo že dobro leto, saj je bilo iskanje novih partnerjev doslej povsem brezuspešno. Odvetnik Senica je za časopis Finance dejal, da je bil v resnici le pravni zastopnik lokalnega kmeta Edija Bužekijana, ki mu je občina Izola januarja 2007 izdala gradbeno dovoljenje. Posestvo je bilo nato preneseno na družbo Bužekijan, d. o. o., ki jo je po nasvetu Senice vodila njegova računovodkinja Blanka Muster, poslovni načrt kompleksa pa je pripravil Maks Tajnikar, nekdanji minister za gospodarstvo.
 
Le dva dni po izbruhu afere Baričevič je posestvo kupil Jože Anderlič iz Kranjske investicijske družbe in zasebni prijatelj para Kresal-Senica. Družbo Bužekijan, d. o. o., je najprej preimenoval v Malo Sevo, d. o. o., ter jo nato prodal celjskemu podjetniku Predragu Šiniku, ki je tudi poslovni partner Senice.
 
Šinik je danes formalni lastnik posestva, njegovi načrti o dokončanju gradnje do leta 2013 pa se lahko uresničijo le v primeru vključitve novih partnerjev ter pridobitve bančnih posojil. Brez petih milijonov evrov, ki bi bili še potrebni, bodo posestvo, za zdaj ga še vedno 24 ur varujejo trije ali štirje varnostniki, zaplenile banke, čeprav od njega ne bodo imele nobene koristi.