stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Farsa je popolna: Zoran Janković bi lahko sredi Ljubljane tožilki Blanki Žgajnar postavil spomenik

Deli na:
Farsa je popolna: Zoran Janković bi lahko sredi Ljubljane tožilki Blanki Žgajnar postavil spomenik

Najbolj absurdno pri vsem skupaj je, da Janković v javnosti napada tožilko Žgajnarjevo, češ da se je kakor zarotila proti njemu in ga neusmiljeno preganja - Foto: Primož Lavre

Za kazniva dejanja, ki naj bi jih Janković in njegovi storili leta 2010 ob gradnji športnega centra Stožice, bi se sojenje moralo začeti (šele!) jutri. Torej po več kot devetih letih. A se še vedno ne bo niti začelo.

Pri eni od zadev, v kateri bi morali Jankoviću in njegovim pajdašem že pred leti soditi, se znova zapleta. Gre za primer obtožnice za fiktivni najem parkirišč pri gradnji kompleksa Stožice. V obtožnici se Jankoviću in vrsti soobtoženih očitajo kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Tožilka Blanka Žgajnar iz specializiranega državnega tožilstva Jankoviću očita podpis sporne pogodbe z graditeljem Grepom za fiktivni najem parkirišč v višini 1,8 mio evrov . S to pogodbo je postal Grep kreditno sposoben in je pri NLB potem lahko najel za več kot 50 mio evrov posojila. Hkrati je prejela MOL 9,4 mio evrov sofinanciranja iz slovenskega proračuna in sredstev EU. Seveda Grep posojila državni NLB ni nikoli vrnil.

Poleg Jankovića so obtoženi še Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grep, Samo Lozej (tedanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, zdaj direktor Energetike Ljubljana- v lasti MOL), nekdanji obrambni minister Roman Jakič (tedaj direktor Zavoda Tivoli v sklopu MOL), nekdanji vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc ter direktor projekta gradnje športnega centra Stožice Andrej Lavrič. Soobtožena sta še nekdanja nadzornika pri gradnji Borut Skubic in Milan Črepinšek.

Obtožnica zoper njih je postala pravnomočna septembra lani, torej pred 15 meseci. Dolgo napovedovano sojenje naj bi se končno začelo jutri, vendar se ne bo. Po besedah Jankovića je namreč tožilka Blanka Žgajnar prejšnji teden predlagala prestavitev sojenja na drugo sodišče, o čemer bo odločalo vrhovno sodišče. Soditi bi namreč morala sodnica Mojca Kocjančič (nekdanja soproga pravosodnega ministra Aleša Zalarja), znana po tem, da je odredila izločitev prisluhov, ki so Jankovića bremenili za spolno izsiljevanja farmacevtke.

Najbolj absurdno pri vsem skupaj je, da Janković v javnosti napada tožilko Žgajnarjevo, češ da se je kakor zarotila proti njemu in ga neusmiljeno preganja. Farsa je popolna. Za takšen »pregon« se ji lahko kvečjemu zahvali, sredi Ljubljane bi ji lahko postavil spomenik.

Toda pozor, sodnici Kocjančičevi je bil spis dodeljen že pred letom dni, torej je imela tožilka na razpolago vse to obdobje, da bi zahtevala njeno izločitev oziroma prestavitev sojenja. A je prestavitev predlagala šele nekaj dni pred narokom za glavno obravnavo! To pomeni, da se sojenje, ki bi moralo biti po pravnomočnosti obtožnice v razumnem času vsaj na prvi stopnji že zaključeno, do nadaljnjega ne bo še niti začelo.

Za kako sprevrženo izigravanje temeljev pravne države gre, zgolj nekaj podatkov o časovnici: do podpisa sporne pogodbe je prišlo leta 2010. Potem je zadevo dlje časa mlela policija. Šele septembra 2014 je tožilka Žgajnarjeva zahtevala sodno preiskavo. Šele marca 2017 je dobila spis iz preiskave, maja 2018 pa je vložila obtožnico. Pazite, od časa, ko je bila sodna preiskava zaključena, se je tožilka kar 14 mesecev odločala, preden je vložila obtožnico. Ta je postala pravnomočna septembra lani, kot rečeno, pa se sojenje ni še niti začelo.

Najbolj absurdno pri vsem skupaj je, da Janković v javnosti napada tožilko Žgajnarjevo, češ da se je kakor zarotila proti njemu in ga neusmiljeno preganja. Farsa je popolna. Za takšen »pregon« se ji lahko kvečjemu zahvali, sredi Ljubljane bi ji lahko postavil spomenik. Predsedniku okrožnega sodišča v Ljubljani Marjanu Pogačniku za »hitrost« dela sodnikov prav tako.