državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fakin obtožuje: SMC se vmešava v postopek izbire generalnega direktorja ZZZS

Deli na:
Fakin obtožuje: SMC se vmešava v postopek izbire generalnega direktorja ZZZS

Foto: Bobo

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin, ki se ponovno poteguje za to funkcijo, pravi, da sta ga generalni sekretar SMC Erik Kopač in namestnik generalnega sekretarja vlade Jaka Slokan v petek pozvala, naj umakne kandidaturo. Tega, kot pravi, ne bo storil, to potezo pa označuje kot nedopustno vmešavanje v postopke izbire generalnega direktorja ZZZS.

Fakin je v današnji izjavi za medije dejal, da ga je Kopač povabil na sestanek v petek, 19. decembra. Na sestanku je bil tudi namestnik generalnega sekretarja vlade Jaka Slokan. "Pozvali so me, naj umaknem kandidaturo, češ da nimam podpore stranke v parlamentu in da želijo izpeljati reformo s svojim človekom," je pojasnil Fakin.

"Tak način kadriranja pomeni grob poseg v avtonomijo zavoda," je jasen Fakin. Spomnil je, da o generalnemu direktorju najprej odloča upravni odbor ter skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "To se je zgodilo prvič v zgodovini zavoda," pravi Fakin, ki se poteguje za svoj tretji mandat na čelu javne zdravstvene blagajne.

Kandidature ne namerava umakniti, podporo pri ostalih strankah koalicije pa bo preverjal takrat, ko bo na skupščini zavoda izvoljen oz. če bo izvoljen za generalnega direktorja ZZZS.

Po njegovem mnenju "gre tukaj za posameznike, ki delujejo mimo premierja Mira Cerarja in mimo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc". O dogodku je Fakin obvestil tako upravni odbor ZZZS kot tudi ministrico.

Meni, da je v ozadju to, da je osem let "preprečeval lobijem, da bi vdrli v javno blagajno". "Naša politika je transparentna. Pri takšnih zakulisnih zgodbah je lahko sklepati marsikaj. Bojim se, da nekdo skuša odpirati vrata lobijem in morda neuresničevati tistega, kar so obljubili v programu," je dodal.

Po njegovih besedah gre za gradbeni in farmacevtski lobi. "Ve se, kdo me ne mara. To je bilo večkrat izraženo," je dejal v izjavi medijem, a konkretnih imen ni želel povedati.

"O imenih lahko samo ugibam, so pa vsa prisotna v slovenskem prostoru. Najverjetneje skušajo postaviti drugega kandidata tisti lobiji, ki smo jim v preteklih osmih letih stopili na prste. Znižali smo cene zdravil, zdravstvenih storitev, imamo jasno mnenje o delovanju zdravstvenega sistema, zagovarjamo transparentnost. Če se bo ustavilo, potem bo nekaterim zelo dobro," meni Fakin.

Na vprašanje, ali so mu na sestanku povedali, da v SMC podpirajo njegovega protikandidata Janka Štoka, ki je direktor področja financ na ZZZS, pa je Fakin dejal: "Niso konkretno povedali. So pa namignili, da je med prijavljenimi."

Fakin sicer ne ve, ali je temu res tako, vendar pa meni, da se je Štok prijavil na razpis za generalnega direktorja "na povabilo k sodelovanju" določenih političnih strank.

Dejal je tudi, da se je v petek zjutraj najavil k Cerarju, da bi razčistila, ali se njuni pogledi ujemajo. Odgovora in pobude za ta sestanek še ni dobil. Po njegovem mnenju pa stališča ZZZS niso prav različna s programom SMC, saj da program v nekaj točkah povzema strateški razvojni načrt ZZZS. "Ne razumem, zakaj želijo peljati zdravstveno reformo s svojim človekom. Zdravstvene reforme ne pripravlja ZZZS, ampak ministrstvo, kjer imajo svojega človeka," je še dejal.

Fakin in Štok sta si nasproti stala tudi pri razpisu za generalnega direktorja ZZZS pred štirimi leti. Takrat je upravni odbor ZZZS za vodenje blagajne izbral Štoka, a ga skupščina zavoda ni podprla. Nato so razpis ponovili in na tem je bil znova izbran Fakin.

Fakin ocenjuje Štoka "kot poštenega finančnega strokovnjaka". "Je pa res, da ima vsak direktor drugačne povezave," je dodal. Sicer pa Fakin pravi, da tokrat "ne bo boja Fakin - Štok, ampak Fakin proti interesom izven zavoda".

Na razpis za mesto generalnega direktorja ZZZS sta se poleg Fakina in Štoka prijavili še zdravnik koncesionar Miro Lasbaher in nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Zvonko Zinrajh.

SMC: Fakinu zgolj korektno sporočili, da ga stranka ne bo podprla

SMC je v zvezi z navedbami generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina, da je bil pozvan k umiku kandidature, zapisala, da je šlo zgolj za korektno sporočilo, da ga SMC "v okviru možnosti, ki jih v postopku izbire ima, ne bo podprla". Bo pa podprla Janka Štoka, so zapisali za STA.

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Fakin, ki se ponovno poteguje za to funkcijo, je namreč danes medijem povedal, da sta ga generalni sekretar SMC Erik Kopač in namestnik generalnega sekretarja vlade Jaka Slokan v petek na sestanku pozvala, naj umakne kandidaturo. To je označil kot nedopustno vmešavanje v postopke izbire generalnega direktorja ZZZS.

Kot so pojasnili v SMC, je stranka kot prednostno nalogo v koalicijsko pogodbo postavila reformo zdravstvenega sistema, ki je eden od osrednjih projektov te vlade. Čakalne dobe za posamezne posege so namreč nedopustno dolge, sistem pa med drugim potrebuje reorganizacijo in jasnejšo razmejitev izvajanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti, so zapisali.

Ob rednem razpisu za direktorja ZZZS se je zato, kot pojasnjujejo v SMC, "glavna vladna stranka odločila, da ministrstvu za zdravje poišče ustreznega partnerja za izvedbo prepotrebne zdravstvene reforme in podpre drugega kandidata in ne dosedanjega direktorja, ki vodi ZZZS dva mandata".

Od drugega kandidata v SMC pričakujejo nujno reorganizacijo zdravstvene zavarovalnice, racionalizacijo delovanja zavoda, krepitev finančnih nadzorov pri izvajalcih in proaktivno vlogo pri pripravi in izvedbi zdravstvene reforme.

Med prijavljenimi na razpis je sicer tudi direktor področja financ na ZZZS in računovodstva Janko Štok, ki je po navedbah SMC "že dlje časa opozarjal na nujno potrebne spremembe in tudi predlagal rešitve zanje". "Glavna koalicijska stranka ga bo zato podprla pri kandidaturi," so dodali.

Postopek imenovanja generalnega direktorja ZZZS poteka tako, da upravni odbor ZZZS oblikuje predlog izbire kandidata za generalnega direktorja in ga posreduje skupščini zavoda v imenovanje. Soglasje k imenovanju mora dati tudi DZ.