Revija Reporter
Slovenija

Tako britansko veleposlaništvo pojasnjuje izjavo ministra o "sovjetskem vazalu" Sloveniji

STA

26. feb. 2019 6:00

Deli na:

Mnister za zunanje zadeve Miro Cerar je gostil britanskega kolega Jeremyja Hunta.

Bobo

Britansko veleposlaništvo v Sloveniji je za STA pojasnilo izjavo britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta o Sloveniji kot nekdanjem sovjetskem vazalu. Kot so pojasnili, je minister tako izpostavil občudovanja vredno pot, ki jo je Slovenija naredila od razglasitve neodvisnosti.

"Ključno ministrovo sporočilo je bilo, da je Slovenija od neodvisnosti prehodila občudovanja vredno pot, da smo ponosni, da sodelujemo kot partnerji in se veselimo nadaljevanja tega partnerstva po brexitu," so zapisali.

Besede britanskega zunanjega ministra ob četrtkovem obisku v Ljubljani po pogovorih s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem so razburile slovensko javnost, o nerodni izjavi so se konec tedna razpisali tudi britanski mediji.

Minister Cerar je zato v nedeljo sporočil, da bo britanskega kolega ob prvi priložnosti prijateljsko podučil o slovenski preteklosti.

Poudaril je, da je minister Hunt na delovnih pogovorih izrekel kompliment gostiteljici in Slovenijo označil kot primer "vzorčne države" ter pri tem izpostavil pomen njenega uspešnega prehoda iz države naslednice nekdanje Jugoslavije v demokratično, razvito državo, ki je postala polnopravna država Evropske unije.

V pogovorih delegacij je o Sloveniji govoril kot o državi partnerici, s perspektive Združenega kraljestva kot enega od arhitektov miru po drugi svetovni vojni. "Zato se med njegovim javnim nastopom na srečanju z novinarji nisem želel odzvati in ga kot gosta prekinjati," je izpostavil Cerar in dodal, da je žal pri oceni o sovjetskih vazalih šlo za neustrezen in napačen izraz.