Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

sarah poroka Svet24.si

Bosta nekdanja kraljeva zakonca spet stopila pred ...

POSKOCNI MUZIKANTI Njena.si

Priljubljeni slovenski glasbenik se je razveselil ...

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Slovenija

SD je menda pred tem, da razkrije ime ministra za kulturo

Deli na:
SD je menda pred tem, da razkrije ime ministra za kulturo

Foto: STA - Glavni tajnik SD Dejan Levanič.

Po odstopu ministra za kulturo Dejana Prešička so v SD v zaključni fazi iskanja novega ministra. Kot je v včerajđnji izjavi za medije povedal glavni tajnik SD Dejan Levanič, so imeli pogovore tako s kandidati iz stroke kot iz politike, konkretna imena pa je po njegovih besedah pričakovati v prihodnjem tednu.

"Govorili smo tako z ljudmi na strokovni ravni, ki veliko vedo o kulturi in imajo določena pričakovanja, kot na drugi strani z različnimi politiki, ki pa obvladajo sam proces in vedo, kako bi lahko umirili razmere na ministrstvu za kulturo ter nadaljevali sedaj zastavljene projekte," je povedal Levanič.

"Ta trenutek smo v zaključni fazi, kar nas še posebej veseli. Velikih dilem ni več. Odločiti so moramo samo, kako bomo izbrali najboljšo možno ekipo, da bo prevzela vodenje resorja," je dodal.

Kot je še povedal, so si namenoma vzeli nekoliko več časa predvsem za pogovore s kulturno srenjo, da se pozanimajo o pričakovanjih v prihodnje. Poudaril je, da so bili na ministrstvu narejeni nekateri bistveni pozitivni premiki in začeti veliki projekti, za katere menijo, da je zelo pomembno, da se nadaljujejo.

Zato na ministrstvu v nadaljevanju ne želijo ekipe, ki ne bi imela ambicij nadaljevati tega dela. Ker želijo ekipo, ki bi bila med seboj komplementarna, so iskali ekipo treh - ministra in državnih sekretarjev, ki bi znali zelo dobro sodelovati med seboj.

Na novinarsko vprašanje, ali bo novi minister iz politike ali stroke, je Levanič povedal, da sta ta trenutek odprti obe možnosti in izrazil veselje, da imajo možnost tako na eni kot drugi strani.Na vprašanje, ali lahko ponovno dobimo ministra, ki se bo moral včlaniti v stranko, pa je Levanič povedal, da so se predvsem osredotočili na vsebino ministrstva za kulturo in nadaljevanje začetih projektov.

Med njimi je med drugim izpostavil sprejetje nujno potrebne medijske zakonodaje in zakona o kulturnem evru. Ob tem je spomnil, da so bili v zadnjih štirih mesecih objavljeni nekateri razpisi, ki so bili dolga leta v predalih, z rebalansom proračuna pa je bilo prvič po več letih namenjenih več sredstev za kulturo.

"Namen prevzeti kulturni resor s strani politike mogoče v preteklosti ni bil na prvem mestu, pri nas pa je bil že v začetku pogajanj iskren namen, da se v tem resorju zadeve premaknejo in da se izboljša stanje v slovenski kulturi," je dodal.

Prešiček je predsedniku vlade Marjanu Šarcu svoj odstop ponudil 27. januarja. Šarec je njegov odstop sprejel, ob tem pa izrazil željo, da odideta tudi državna sekretarja na ministrstvu za kulturo.

Na ministra Prešička so sicer leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal.

Loading...