Revija Reporter
Slovenija

Evangeličanski škof Novak: V tem trenutku lahko na še posebej boleč in množičen način občutimo ranljivost življenja

STA

11. apr. 2020 5:57 Osveženo: 8:10 / 11. 4. 2020

Deli na:

Leon Novak

Nataša Juhnov

V Evangeličanski cerkvi so včeraj potekala osrednja bogoslužja velikonočnih praznikov. Evangeličanski škof Leon Novak ga je vodil v Mariboru, ob tem pa opozoril na upanje, ki ga prinaša vstali Kristus. Njegovo trpljenje se sicer na veliki petek konča s smrtjo, a se v daljavi že pojavljajo prvi sončni žarki življenja, da vstane od mrtvih, je dejal.

Kot je dejal, velikonočni prazniki, ki dosežejo vrhunec z veliko nočjo, prinašajo sporočilo, da je smrt premagana, kar je izpoved tudi evangeličanske vere, prepričanja in molitvene drže.

Velika noč je po besedah Novaka čas, da prekinemo staro življenje in začnemo z novim, ki bo hkrati tudi bližje Bogu. "Veliki petek bo izpolnil svoje poslanstvo, če bomo tudi mi pustili božjo ljubezen v naše srce in zaživeli novo življenje," je dejal.

Slediti Jezusu po besedah Novaka sicer ne pomeni, da Cerkev, "oziroma če jo poimenujemo kar Jezusova ladja in njena posadka ne bodo zašli v težave". "Še kako jo bodo valovi neurja in orkanski vetrovi premetavali sem ter tja. Srečala se bo s pandemijo, z nepravičnostjo, nasiljem, lakoto, bolečino, trpljenjem in umiranjem", a na koncu bomo vsi prejeli nesmrtnost, je dejal.

Dotaknil se je tudi epidemije, s katero se soočata država in ves svet. Kot je dejal, lahko v tem trenutku na še posebej boleč in množičen način občutimo ranljivost življenja, pa tudi družbe, "zavedanje o minljivosti človeškega življenja, ki se pokaže v trpljenju in umiranju velikega števila ljudi, pa je postalo že kar del našega vsakdana". A pri tem, kot je dejal, moramo ostati povezani v molitvi, "v strahu in skrbi eden za eden drugega pa tudi v zaupanju in prepričanju, da ima Bog vse vajeti v svojih rokah".

V Evangeličanski cerkvi veliko noč praznujejo na isti dan kot v Katoliški cerkvi, medtem ko je v Pravoslavni cerkvi zaradi uporabe drugačnega koledarja letos praznujejo teden dni pozneje. Osrednje bogoslužje ob velikonočnih praznikih v Evangeličanski cerkvi poteka v petek zvečer, v Katoliški cerkvi pa v soboto zvečer in nedeljo zjutraj.