Revija Reporter
Slovenija

Danes slovesno bogoslužje ob priključitvi Prekmurja še pri evangeličanih

STA

25. avg. 2019 5:55

Deli na:

Beltinci, 100.let priključitve Prekmurja, SVETA MAŠA, Geza Filo

Jure Zauneker

V soboški evangeličanski cerkvi bo drevi ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom slovesno evangeličansko bogoslužje. Vodil ga bo evangeličanski škof Geza Filo ob sodelovanju katoliškega škofa Petra Štumpfa. Zbrane bo nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

Pahor bo imel govor v duhu slovesnega praznovanja po končanem bogoslužju, poleg njega bosta spregovorila še častni škof evangeličanske cerkve Geza Erniša in mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Filo bo božjo službo, ki se bo začela ob 17. uri, vodil ob sodelovanju evangeličanskih duhovnic in duhovnikov in imel tudi slovesno pridigo, bogoslužje pa bodo v duhu dediščine reformacije z glasbo in besedo sooblikovali domači umetniki.

Pred 100 leti je evangeličansko cerkev augsburške veroizpovedi na ozemlju Prekmurja sestavljalo osem samostojnih evangeličanskih cerkvenih občin, v katerih so od začetka poslušali prekmursko besedo.

Kot osma je bila leta 1900 ustanovljena tista v Murski Soboti. Slovesno bogoslužje bo potekalo v cerkvi, ki je ob združitvi štela šele nekaj let in so jo pred leti poimenovali po Martinu Luthru.