Revija Reporter
Slovenija

Škof Filo: Ne demokracija, ne evro, ne psihoanaliza, odreši nas lahko le vera

STA

20. apr. 2019 6:00

Deli na:

Evangeličanski škof Geza Filo.

Bobo

Evangeličanski škof Geza Filo je včeraj popoldne vodil osrednje velikonočno bogoslužje Evangeličanske cerkve. Opozoril je, da danes prevladuje prepričanje, da nas lahko odrešijo le demokracija, tržno gospodarstvo, evro, socialna država, varstvo okolja in podobno. Vse to so nujno potrebne stvari, toda dejansko odrešitev prinaša vera, je dejal.

Po škofovih besedah so velikonočni prazniki najbolj radostni krščanski prazniki, čeprav jih začenjamo s spominom na trpljenje in smrt Jezusa Kristusa na križu, pri tem pa je za evangeličane, ki imajo na ta dan tudi osrednje velikonočno bogoslužje, pomemben ravno veliki petek.

"Veliki petek namreč predstavlja vrhunec odrešenjskega dela. Tako, kot so Judje na veliko noč darovali jagnje, s čimer so se Bogu zahvaljevali za izhod iz Egipta, tako je Jezus na veliki petek namesto jagnjeta daroval sebe, da bi imeli po njem vsi večno življenje. Kristusovo trpljenje in smrt na križu je namreč pečat, ki potrjuje resničnost in veljavnost Božjega odrešenjskega dela," je dejal.

To krščansko izročilo po njegovih besedah ljudje današnjega časa vse manj razumemo, hkrati pa se v današnjem hitrem in površnem času, prežetem s filozofijo, ki odklanja vero v Boga, mnogim zdi Kristusova smrt na križu popoln nesmisel, njegovo vstajenje pa pobožna legenda.

"Zato vse bolj prihajamo do spoznanja, da naše življenje ni tisto, kar naj bi bilo in verujemo, da nas lahko odreši zgolj demokracija, tržno gospodarstvo, evro, socialna država, psihoanaliza, varstvo okolja in kar je še takega. Vse to so seveda nujno potrebne in za preživetje koristne stvari, toda dejanske rešitve mnogih problemov pa ne prinesejo. Kajti na dnu naše skrite kamrice, kot bi rekel Cankar, tam nekje gloda črv, ki nas razjeda od znotraj in ga je seveda treba odstraniti," je dejal.

Dejansko odrešitev po njegovih besedah prinaša božja milost, ki pa prihaja po veri. Vsem je zato zaželel, "naj nam veliki petek pomaga ponovno odkriti pomen Jezusove smrti za nas, kajti le kdor veruje, tistemu Jezusova smrt na križu prinaša odpuščanje grehov, mir z Bogom in sočlovekom ter moč za življenje v ljubezni".

Evangeličani veliko noč praznujejo skupaj s katoliki, medtem ko jo bodo pravoslavci obeležili čez teden dni. V Katoliški cerkvi danes ni maš, potekajo le bogoslužja velikega petka. Osrednja bogoslužja bodo v nedeljo, ko je pri verovanju kristjanov Jezus Kristus vstal od mrtvih.