Revija Reporter
Slovenija

Po Logarju tudi Eva Irgl izstopila iz SDS, Kaloh se še ni odločil

M. M.
6 314

14. okt. 2024 12:39 Osveženo: 14:18 / 14. 10. 2024

Deli na:

Eva Irgl in Anže Logar

Primož Lavre

Iz SDS je po 20 letih izstopila poslanka Eva Irgl. "Ujetost v žaljivo in sovražno atmosfero nas družbo kot celoto že dolgo vleče navzdol in hromi naše potenciale," je zapisala na družbenem omrežju Facebook. Poslanec SDS Dejah Kaloh pa je za STA dejal, da bo odločitev sprejel po sestanku z Anžetom Logarjem, ki je iz SDS izstopil prejšnji teden.

"Hvaležna sem za vse izkušnje, ki smo jih skupaj delili, in za vse tiste srčne ljudi, s katerimi sem se na svoji dosedanji politični poti srečevala. Priznam, ob tem mi je tudi težko. Odločitev za ta korak ni bila lahka, ampak čutim, da je bila nujna," je zapisala Irgl.



Ob tem je dodala, da prihaja čas, ki bo presegel politiko konflikta "dveh polov" in v prostor vnesel prepotrebno povezanost, ravnovesje in prijetnejše vzdušje. "V pot, ki vzpodbuja politično širino v dobro Slovenije, globoko verjamem," je še zapisala.

Izstop Irgl iz SDS prihaja po tem, ko je prejšnji teden iz stranke po 25 letih izstopil poslanec Anže Logar. Logar napoveduje stranko politične širine, a na to pot ne stopa sam, je dejal, ob tem pa povabil k sodelovanju. Do konca leta bo ustanovil stranko, do tedaj pa bo v DZ deloval kot nepovezan poslanec, je napovedal v četrtek.

Logar in Irgl sta med soustanovitelji Platforme sodelovanja, ki bo po Logarjevih besedah še naprej delovala kot društvo, mislišče oz. podium, nova stranka, ki bo nastala do konca leta, pa bo aktivna na političnem parketu.

Ohlajanje odnosov s SDS se je med drugim kazalo tudi s tem, ko Logar in Irgl nista podpisala izjave, v kateri so se poslanci SDS zavezali, da bodo do konca mandata tako v DZ kot zunaj njega delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine. Podpisalo jo je 24 od 27 poslancev stranke, poleg Logar in Irgl je ni podpisal tudi Dejan Kaloh, vsi trije pa so bili nato izključeni iz vseh delovnih teles DZ.

Kaloh je danes za STA dejal, da se bo v torek srečal z Logarjem, od tega pogovora pa bo odvisna tudi njegova nadaljnja odločitev. "Mene bo predvsem zanimalo na tem pogovoru, komu in čemu bo ta nova stranka, ki je zdaj v ustanavljanju, alternativa," je dejal. Nekaj so informacije, ki so predstavljene v medijih, nekaj drugega pa, ko s človekom govoriš na štiri oči, je pojasnil. "Kot resen in kredibilen politik definitivno nekih korakov ne bom delal, preden se res ne prepričam, kaj to je," je dejal.

"Logarja cenim kot sposobnega poslanca, ga tudi v končni fazi vidim kot nekoga, ki bo v prihodnosti definitivno pomemben politični faktor na tem našem političnem zemljevidu," je dodal.

SDS je nedavno odprla kandidacijske postopke za evidentiranje poslancev v DZ, Kaloh pa še ni evidentiran med kandidati. "Od stranke, pri kateri sem že skoraj dve desetletji, od tega sem bil dvakrat uspešno izvoljen v prej neizvoljivem okraju za stranko, sem pač pričakoval, da me bo nekdo evidentiral," je dejal in dodal, da čaka tudi na kak signal stranke.

Morda se bo odločitev o nadaljnji politični poti rodila po pogovoru z Logarjem, je sklenil.