pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Erjavec se v pehanju za osebnimi koristmi požvižga na osebne stiske upokojencev«

Deli na:
»Erjavec se v pehanju za osebnimi koristmi požvižga na osebne stiske upokojencev«

Foto: Bobo

Vsakršno nadaljnje zmanjševanje pravic upokojencev, bi glede na njihovo število pomenilo katastrofo nacionalnih razsežnosti, svarijo v Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije. Zaskrbljeni so zaradi napovedi predsednice vlade Alenke Bratušek o zmanjšanju pokojnin zaradi uveljavitve fiskalnega pravila, pa zaradi skorajšnjega dviga DDV, in kritični so do dela Karla Erjavca. "Edina preokupacija omenjenega gospoda je plasiranje lastnih političnih potencialov na mednarodno diplomatsko prizorišče, upokojence pa z manipulativnimi nastopi, populizmom  in zavajanjem izkorišča za uresničevanje osebnih političnih ambicij," mu očitajo.

Objavljamo izjavo ZSUS:

Izjava za javnost

V Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije smo med drugim razpravljali o vse glasnejših kritikah in izražanju zaskrbljenosti  zaradi nižanja življenjske ravni  upokojencev v naši državi. V zadnjih štirih letih se pokojnine ne usklajujejo z  dvigom plač v gospodarskih dejavnostih, ustavilo se je usklajevanje pokojnin z inflacijsko stopnjo na letni ravni. V letu 2012 je velika večina upokojencev ostala brez letnega dodatka za rekreacijo in športne dejavnosti, številni upokojenci so izgubili del pokojnine, ker so svoje delo opravljali v drugih republikah takratne skupne države in so bili njihovi prispevki posledično nakazani v pokojninsko blagajno republike v kateri so opravljali svojo poklicno dejavnost. Vse navedeno je vzrok, da se število  upokojencev  na pragu revščine povečuje, vsakršno nadaljnje zmanjševanje pravic,   pa bi pomenilo, glede na število upokojencev pri nas, katastrofo nacionalnih razsežnosti.

Zaskrbljujoča in globoko pomenska je izjava predsednice vlade Alenke Bratušek, ki se nanaša na uveljavitev fiskalnega  pravila v letu 2015. Meni namreč, da bi to pomenilo bistveno zmanjšanje sredstev za plače, socialne transferje in kar je za nas upokojence najbolj zaskrbljujoče, napoveduje zmanjšanje pokojnin za celih 30 odstotkov.

Vse prebivalce Slovenije pa tudi upokojence bo prizadejal povečan DDV, ki bo stopil v veljavo 01. julija 2013. Slednji bo brez dvoma zmanjšal kupno moč prebivalstva, pričakovati pa je tudi škodljive posledice v gospodarskih aktivnostih kar pomeni tudi povečanje brezposelnosti v naši državi. Vse skupaj pa bo negativno vplivalo na življenjsko raven  vseh, še posebej  upokojencev.

Pri vsem kar se dogaja se upokojenci počutimo povsem zapostavljene tudi s strani stranke DeSUS, ki na vseh predvolilnih aktivnostih obljublja zagovarjanje interesov slovenskih upokojenk in upokojencev. Predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec se skorajda na sleherni novinarski konferenci že vrsto let širokousti kako bo zagovarjal pravice, ki po zakonu pripadajo starejšim generacijam hkrati pa se sam, skupaj s stranko, v pehanju za funkcijami in osebnimi koristmi, ki mu jih  politika predvsem pa  glasovi upokojenk in upokojencev prinašajo, požvižga na osebne stiske svoje volilne baze in brez zadržkov sodeluje v sleherni vladni koaliciji z izgovorom, da stranka zgolj na tak način lahko ščiti interese upokojencev, vse bolj očitno pa je, da pri Erjavcu interesi  in prizadetost njegove osnovne volilne populacije niso prioritetnega pomena. Edina preokupacija omenjenega gospoda je plasiranje lastnih političnih potencialov na mednarodno diplomatsko prizorišče, upokojence pa z manipulativnimi nastopi, populizmom  in zavajanjem izkorišča za uresničevanje osebnih političnih ambicij.

Zaradi takšnega ravnanja gospoda Karla Erjavca in stranke DeSUS v celoti, smo bili prisiljeni ustanoviti  ZSUS z namenom, da opozarjamo javnost in državno politično vodstvo na probleme, ki tarejo seniorje.
Kljub temu, da smo upokojenci že nekaj let odrinjeni na obrobje političnega dogajanja in se z nami ravna kot, da gre za   artikel, ki ima na etiketi pretečen rok uporabe,  pa se ne mislimo predati. Tudi dejstvo, da nas država glede dodatka za rekreacijo, ki je dejansko naš letni regres,  obravnava kot tretjerazredne državljane, želimo vlado spomniti na enakopravnost, ki nam jo zagotavlja ustava. Pri tem pa želimo odgovorne opomniti na presojo ustavnega sodišča, ki je bila objavljena v javnosti in se nanaša na nepravilnosti okrog regresa javnih uslužbencev v letu 2013. Prepričani smo, da so bile grobo kršene tudi pravice upokojencev, ker se v letu 2013 določenemu številu upokojencev ni izplačal letni dodatek za šport in rekreacijo (regres). Zahtevamo, da se  omenjeni dodatek prizadetim upokojencem izplača za leto 2013 kot tudi za tekoče leto.

Menimo tudi, da bi morala imeti država bolj odgovoren odnos do denarnih sredstev, ki so izpuhtela iz  države in končala v davčnih oazah. V kolikor država misli resno reševati krizo in ne zgolj izvajati neko površinsko čistilno akcijo, bi se morali pristojni državni organi intenzivno aktivirati in slediti potem »izginulega« kapitala. Glede neplačanih davkov  mora v pravno urejeni državi biti problem rutinsko razrešen.

Zadolževanje, ki zahteva povrnitev dolga s 5 do 6 odstotnimi obrestmi bo zahtevalo še marsikakšno varčevalno potezo v prihodnosti in veliko bo še odpovedovanja. Tiste, ki so pripeljali državo v stanje krize, je potrebno postaviti pred sodišče in jim predložiti obračun.
Kljub temu, da imajo menedžerji izjemno visoke plače, pa je med njimi kot kažejo podatki preko 90% koruptivnih osebkov. Podatek je zastrašujoč. Slovenija se je znašla na samem vrhu najbolj skorumpiranih držav na svetu. Sramota brez primere. Potrebujemo sposobne menedžerje, ki ne bodo sramotili ugleda Slovenije.

Od vlade zahtevamo, da nam jasno odgovori, kaj bo z vsemi kriznimi ukrepi, ki ogrožajo življenjsko raven upokojencev in prebivalcev Slovenije v celoti, ko bo minila kriza.  

PSJ: Anton Šutar
Predsednik ZSUS: Slavko Kmetič

Ljubljana,  16. 05. 2013