nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec pripravljen iti v koalicijo s PS z »zamrznjenim« Jankovićem

Deli na:
Erjavec pripravljen iti v koalicijo s PS z »zamrznjenim« Jankovićem

Foto: Primož Lavre

Predsednik DeSUS Karl Erjavec vidi dve možnosti za rešitev trenutne politične krize. Po njegovem mnenju je treba pripraviti vse za konstruktivno nezaupnico, pri čemer pa potrebujejo sodelovanje PS. Kot pravi, bi za sodelovanje zadostovalo, če bi se Zoran Janković umaknil iz stranke. Če do tega ne bo prišlo, vidi rešitev v spremembi zakona o vladi.

Erjavec je pred sejo izvršilnega odbora DeSUS dejal, da za konstruktivno nezaupnico potrebujejo podporo PS. "Za bolj resno sodelovanje s PS pa je potrebno, da se Janković umakne iz stranke, ker je deležen enakih očitkov kot Janša," je opozoril.

Če Janković ne bo več imel kontakta s stranko, funkcij ali vpliva v PS, potem Erjavec nima težav s sodelovanjem s stranko v koaliciji. Kot je dejal, je Jankovićeva županska funkcija stvar Ljubljane in Ljubljančanov, spomnil pa je tudi, da ga je mestni odbor DeSUS že pozval k odstopu.

Podobnega mnenja so tudi poslanci DeSUS. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je dejal, da samo on v poslanski skupini zahteva, da Janković odstopi tudi z županske funkcije, da bi lahko sodelovali v koaliciji s PS. Ostali štirje poslanci pa po njegovih besedah tega pogoja nimajo, pač pa le, da Janković odstopi s funkcije predsednika stranke, saj da zamrznitev ni dovolj.

Če se Janković ne bo v celoti umaknil iz Pozitivne Slovenije, pa Erjavec meni, da bi morali spremeniti 11. člen zakona o vladi, ki pravi, da je vlada nastopila funkcijo, ko je imenovanih več kot dve tretjini ministrov. Po Erjavčevem mnenju bi ta določba morala veljati tudi v času, ko vlada deluje in ne samo ko se oblikuje. "Navsezadnje bi lahko celo sam premier opravljal vse naloge ministrov," je opozoril prvak DeSUS.

Erjavec je dejal, da bodo na današnjem izvršilnem odboru stranke pripravljali gradivo, da bo svet stranke 5. februarja sprejel sklep o izhodu iz koalicije. Ministra iz vrst DeSUS (Erjavec in minister za zdravje Tomaž Gantar) bosta iz vlade odšla 22. februarja, predvidoma 8. marca pa se bo s tem seznanil tudi DZ.


Do takrat, pa kot poudarja Erjavec, ne bodo mirovali. "Zagotovo se bodo začeli neformalni pogovori," je zatrdil in dodal, da je tudi začasna predsednica PS Alenka Bratušek že povabila predsednike parlamentarnih strank k pogovorom. Poudaril je, da si ne moremo privoščiti takšne politične krize, da bi bili v popolni blokadi. Idealen tehnični mandatar bi po njegovem mnenju bi bil tisti, ki bi državo popeljal iz krize. O imenih pa ni želel govoriti.

Generalni sekretar stranke DeSUS Ljubo Jasnič, ki je v sredo nepreklicno odstopil z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, pa je pred sejo izvršilnega odbora dejal, da bi po stranka morala takoj zapustiti koalicijo.

Erjavec je danes tudi dejal: "Ta kriza se bo razrešila, karte so na mizi, premier pa je zelo nervozen." Erjavec tudi misli "da bi bilo bolje, če bi Janša pojasnil svoje težave, ki jih ima v zvezi s poročilom protikorupcijske komisije".

Dejal je tudi, da bi od Janše pričakoval, da bo večji del novinarske konference namenil, kaj pomeni politična kriza z vidika bonitet in projektov ter kaj bo storil, da ne bo prišlo do zastoja pri reformah in pri pogajanjih z javnim sektorjem. Zdi se mu pa zanimivo, da Janša zmeraj, kot je "v težavah, vedno potegne ven volilno zakonodajo". "To ni največji problem Slovenije," je poudaril predsednik DeSUS.

Jurša pa je glede Janševih stališč na današnji novinarski konferenci dejal, da je bilo to že vse znano in da se ni zgodilo nič novega. Poudaril pa je, da "kjer koli bomo delali, želimo biti konstruktivni" ter da "vse predloge, ki mislimo da so v korist države, bomo tudi sprejemali".

Janez Ujčič pa je glede odstopa DL iz koalicije dejal, da je bil za pričakovan. Ob tem mu je "žal, da so se nekatere poteze potegnile prehitro". "Slovenija potrebuje čas za te reforme in da se izvleče iz krize. Zaradi tega mi je žal, ker bomo padli še v večjo krizo, če bodo predčasne volitve ali pa če ne bodo," je dejal. Po njegovem mnenju za izhod iz politične krize ni več druge rešitve kot predčasne volitve.