Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šok: Anže Erbežnik ne bo ustavni sodnik

Deli na:
Šok: Anže Erbežnik ne bo ustavni sodnik

Kandidat za sodnika ustavnega sodišča Anže Erbežnik. - Foto: Bobo

Kandidat za ustavnega sodnika Anže Erbežnik na današnjem tajnem glasovanju v DZ ni prejel zadostne podpore za izvolitev na funkcijo ustavnega sodnika. Za izvolitev je bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, a jih je prejel 44. Proti je glasovalo 35 poslancev. To je že drugi zaporedni spodleteli poskus imenovanja novega ustavnega sodnika.

Erbežnika, ki je izredni profesor za kazensko procesno pravo na evropski pravni fakulteti in kot svetovalec dela v odboru za pravosodje in notranje zadeve v Evropskem parlamentu, je predsednik republike Borut Pahor v izvolitev DZ predlagal po končanem ponovljenem pozivu za kandidata za ustavnega sodnika. Ob prvem pozivu je predlagal Andraža Terška, ki prav tako na tajnem glasovanju v DZ ni dobil dovolj glasov.

Pahor bo tako moral državnemu zboru predlagati novega kandidata, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa. Slednji je mandat potekel sredi julija.

Podporo Erbežniku so danes v predstavitvi stališč poslanskih skupin odrekle opozicijske LMŠ, Levica in SAB, druge poslanske skupine pa se niso izrekle. Kandidat je sicer na parlamentarni mandatno-volilni komisiji prejel zadostno podporo.

Na današnjem tajnem glasovanju DZ so razdelili in oddali 82 glasovnic. Neveljavne so bile tri, veljavnih je bilo 79 glasovnic.