Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor meni, da bi Rok Svetlič lahko bil izvoljen za ustavnega sodnika - a najprej bo dodatno preveril, ali ima podporo

Deli na:
Pahor meni, da bi Rok Svetlič lahko bil izvoljen za ustavnega sodnika - a najprej bo dodatno preveril, ali ima podporo

Rok Svetlič - Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je danes zaključil formalna posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnih kandidatih za ustavnega sodnika. Predsednik ugotavlja, da "se nakazuje zadostna podpora za izvolitev" Roku Svetliču. V prihodnjem tednu bo to preverjal na dodatnih pogovorih, so sporočili iz njegovega urada.

Pahor je namreč v zadnjih dveh dneh opravil posvetovanja o kandidatih za ustavnega sodnika. Vodje poslancev SDS, NSi, SD, SMC, Levice in LMŠ so se udeležili posveta v torek, danes pa so bili pri Pahorju na pogovoru še vodje poslanskih skupin DeSUS, SAB, nepovezanih poslancev ter predstavnika narodnih skupnosti.

Pahor je priredil posvetovanja po tistem, ko je objavil četrti poziv za kandidate za ustavnega sodnika, saj njegovi prejšnji predlogi kandidatov niso dobili zadostne podpore v DZ. Tokrat so na poziv prispeli štirje predlogi - Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek.

Vodje koalicijskih poslancev izjav po srečanju s Pahorjem niso dajali. V delu opozicije pa so izrazili dvom v izvoljivost katerega koli kandidata. Koga bi večina rada videla na mestu ustavnega sodnika, tako iz izjav ni bilo jasno.


So pa v uradu predsednika po opravljenih posvetovanjih v sporočilu za javnost zapisali, da se nakazuje, da ima največ možnosti Svetlič, tako načrtuje Pahor prihodnji teden to preveriti "na dodatnih neformalnih posvetovanjih in pogovorih".

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Pahor je v prejšnjem krogu predlagal Janeza Kranjca, ki je na glasovanju v DZ prejel 45 glasov, torej en glas premalo. V drugem krogu je predlagal Anžeta Erbežnika, ki je prejel 44 glasov, v prvem krogu pa Andraža Terška, ki je prejel še dva glasova manj.

Če bo tokratni kandidat potrjen, bo nasledil ustavno sodnico Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani.