alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Slovenija

Pahor meni, da bi Rok Svetlič lahko bil izvoljen za ustavnega sodnika - a najprej bo dodatno preveril, ali ima podporo

Deli na:
Pahor meni, da bi Rok Svetlič lahko bil izvoljen za ustavnega sodnika - a najprej bo dodatno preveril, ali ima podporo

Rok Svetlič - Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je danes zaključil formalna posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnih kandidatih za ustavnega sodnika. Predsednik ugotavlja, da "se nakazuje zadostna podpora za izvolitev" Roku Svetliču. V prihodnjem tednu bo to preverjal na dodatnih pogovorih, so sporočili iz njegovega urada.

Pahor je namreč v zadnjih dveh dneh opravil posvetovanja o kandidatih za ustavnega sodnika. Vodje poslancev SDS, NSi, SD, SMC, Levice in LMŠ so se udeležili posveta v torek, danes pa so bili pri Pahorju na pogovoru še vodje poslanskih skupin DeSUS, SAB, nepovezanih poslancev ter predstavnika narodnih skupnosti.

Pahor je priredil posvetovanja po tistem, ko je objavil četrti poziv za kandidate za ustavnega sodnika, saj njegovi prejšnji predlogi kandidatov niso dobili zadostne podpore v DZ. Tokrat so na poziv prispeli štirje predlogi - Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek.

Vodje koalicijskih poslancev izjav po srečanju s Pahorjem niso dajali. V delu opozicije pa so izrazili dvom v izvoljivost katerega koli kandidata. Koga bi večina rada videla na mestu ustavnega sodnika, tako iz izjav ni bilo jasno.


So pa v uradu predsednika po opravljenih posvetovanjih v sporočilu za javnost zapisali, da se nakazuje, da ima največ možnosti Svetlič, tako načrtuje Pahor prihodnji teden to preveriti "na dodatnih neformalnih posvetovanjih in pogovorih".

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Pahor je v prejšnjem krogu predlagal Janeza Kranjca, ki je na glasovanju v DZ prejel 45 glasov, torej en glas premalo. V drugem krogu je predlagal Anžeta Erbežnika, ki je prejel 44 glasov, v prvem krogu pa Andraža Terška, ki je prejel še dva glasova manj.

Če bo tokratni kandidat potrjen, bo nasledil ustavno sodnico Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani.

Loading...