pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ danes znova o priporočilih vladi za obvladovanje migrantske krize

Deli na:
DZ danes znova o priporočilih vladi za obvladovanje migrantske krize

Foto: Bobo

DZ bo nadaljeval obravnavo predloga priporočil vladi o razmerah na meji s Hrvaško, ki so jo v sredo prekinili, da bi pridobili mnenje predsednika republike Boruta Pahorja. Njegovo pisno mnenje v DZ pričakujejo dopoldne, popoldne na seji pa bo Pahor stališče predvidoma tudi ustno predstavil in tako prvič v tem mandatu DZ nagovoril poslance.

Izredno sejo o priporočilih vladi, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in poslanca iz skupine nepovezanih poslancev, je DZ začel v sredo. Poslanci so v uvodu seje z 79 glasovi za in nobenim proti potrdili predlagano zahtevo za mnenje predsednika republike in tako sejo prekinili.

Pahor ima v skladu s sklepom, ki ga je DZ sprejel v sredo nekaj po 9. uri, za posredovanje pisnega mnenja na voljo 24 ur. Predvidoma pa bo na seji, ki se bo nadaljevala danes ob 14. uri, poslance tudi nagovoril. Sledila pa bo razprava o predlogu priporočil, za katero je na voljo nekaj več kot sedem ur.

Kot menijo predlagatelji seje, je vlada sicer pričakovan val migrantov pričakala povsem nepripravljena tako z vidika varovanja državne meje, ki je hkrati tudi meja schengenskega območja, kot tudi z vidika varnosti slovenskih državljanov ter varnosti samih migrantov in zagotavljanja ustrezne humanitarne pomoči. Vladi med drugim priporočajo, da med prednostne ukrepe uvrsti zagotavljanje varnosti ljudi.

Predlagatelji so pred začetkom razprave želeli tudi mnenje predsednika republike kot vrhovnega poveljnika oboroženih sil. Kot je v sredo v imenu predlagateljev pojasnil Jože Tanko (SDS), se je Pahor že vključil v reševanje migrantske krize, ni pa izkoristil ustavne možnosti, da nagovori DZ in predstavi svoje poglede na to vprašanje.