Revija Reporter
Slovenija

Bodo poslanci danes zaprli trgovine ob nedeljah

STA

16. jul. 2020 5:55

Deli na:

Nakupovanje opravite hitro, zaščiteni in doma poskrbite za preventivo

Foto: Kum24

DZ bo danes na izredni seji odločal o predlogu novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Glede na usklajenost ob določanju izjem na sredini seji matičnega odbora se predlogu obeta razmeroma široka podpora.

Novelo predlaga Levica, ki je s tem povzela pobudo sindikata delavcev trgovine ob letošnjem prazniku dela, naj trgovine tudi po izteku ukrepov zaradi epidemije ob nedeljah ostanejo zaprte. S sprejetjem novele bi udejanjili voljo ljudstva na referendumu iz leta 2003 in voljo zaposlenih v trgovini, ki bi imeli tako ob nedeljah možnost preživljati čas s svojimi družinami in prijatelji, so utemeljevali predlog.

Predlog, ki je prvo obravnavo DZ maja prestal s 65 glasovi za in 12 proti, predvideva izjeme glede obratovanja ob nedeljah in dela prostih dneh. Nabor izjem, v katerem so bile sprva prodajalne do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih in v bolnišnicah, so v sredo na seji matičnega odbora razširili na enako velike prodajalne v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter na tiste prodajalne do 200 kvadratnih metrov, v katerih bodo ob nedeljah in dela prostih dneh delali tisti, ki so kot samostojni podjetniki nosilci dejavnosti ali zakoniti zastopniki pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, ali prokuristi v teh osebah.

Z dopolnitvijo so bili zadovoljni v LMŠ, SD, SAB, NSi in del poslancev DeSUS, saj da odpravlja dileme glede obstoja malih podjetnikov in ponudbe v turističnih krajih. Novela tako po navedbah Levice uživa podporo več kot 46 poslancev.

Predloga ne podpirajo v SMC in vladi, kjer so tako kot trgovinska zbornica opozarjali, da bi se morali sedaj osredotočiti na zagon gospodarske rasti, pri katerem lahko ima potrošnja pomembno vlogo, omejevanje obratovanja trgovin pa bi lahko zmanjšalo promet in posledično ogrozilo tudi delovna mesta. Poleg tega so menili, za to so se zavzemali tudi v SDS, da bi morali sindikati in delodajalci vprašanje obratovalnega časa urediti v kolektivni pogodbi dejavnosti.

DZ bo na izredni seji odločal tudi o vladnem predlogu novele zakona o sodiščih, ki predvideva opredelitev delovanja sodišč v primeru izrednega dogodka in poslovanja sodišč v poletnem času.