zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ danes glasuje o rebalansu

Deli na:
DZ danes glasuje o rebalansu

Foto: Bobo

DZ bo danes nadaljeval izredno sejo, na kateri sprejema rebalans letošnjega državnega proračuna. Medtem ko ga v opoziciji zavračajo, ker da je premalo razvojen, pa vlada obljublja, da bo z izrazito investicijsko naravnanostjo dodatno spodbudil gospodarsko rast. DeSUS podporo rebalansu pogojuje z obljubo o uskladitvi pokojnin.

Vlada je rebalans pripravila, ker so se od sprejetja letošnjega proračuna v novembru 2013 bistveno spremenile gospodarske napovedi, poleg tega nekateri odhodki niso bili načrtovani v zadostni višini, med prihodki pa bo umanjkal davek na nepremičnine.

Čeprav se bo proračunski primanjkljaj povečal na 1,39 milijarde evrov, pa premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor zagotavljata, da ima vlada resen namen poskrbeti za vzdržne javne finance.

Vlada z rebalansom sledi dvema ključnima ciljema, in sicer spodbujanju gospodarske rasti ter povečevanju zaposlenosti, je v četrtek ob predstavitvi dokumenta pojasnil Cerar. S tem se po njegovih besedah ustvarjajo pogoji, da se lahko za naslednje leto po daljšem času zopet predvideva določeno usklajevanje pokojnin in socialnih transferjev.

Uskladitev pokojnin je v primeru ugodnih gospodarskih gibanj zapisana v koalicijski pogodbi, zato samo predvidevanja poslancem DeSUS ne zadoščajo. Pred današnjim odločanjem o rebalansu pričakujejo trdna zagotovila, da bo do uskladitve pokojnin res prišlo, izvedena pa mora biti takoj v začetku leta 2016.

Še pred glasovanjem o podpori rebalansu pa mora DZ danes dokončati obravnavo predloga novele zakona o njegovem izvrševanju, zatem pa ima na dnevnem redu še predlog zakona o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, s katerim se posega v 11 zakonov in bo občinam omogočil, da zmanjšajo stroške izvajanja posameznih nalog.